774 000 bilar återkallas efter utsläppsfusk

Daimlers vd Dieter Zetsche. Bild: AP/Kay Nietfeld

Tysklands transportmyndighet har beslutat att återkalla 774 000 bilar från Daimler över hela Europa efter misstankar om utsläppsfusk.

Bilarna dras tillbaka omedelbart på grund av olagliga anordningar som används för att modifiera utsläppsnivåer, enligt landets transportminister Andreas Scheuer skriver flera medier.

Det rör bland annat Mercedes-bilar. Upp emot en miljon dieselbilar kan vara utrustade med förbjuden mjukvara som lurar utsläppstester, uppger tyska Bild am Sonntag. Det fick Daimlers aktie att falla med mer än två procent under måndagen. Vid börsstängningen hade den återhämtat sig något och stannade på minus 0,9 procent.

Daimlers vd Dieter Zetsche har samtidigt haft ett möte med transportministern på måndagen.

Matthias Brock, talesperson på Daimler, vill för TT inte kommentera myndigheternas påståenden om att företaget använder sig av olaglig mjukvara.

– Det enda jag kan säga i dag är att vi bekräftar återkallelsen, säger han och tillägger att frågorna kommer att redas ut i kommande rättsliga prövningar.

Utsläppsskandalen har hängt som ett svart moln över den tyska bilindustrin sedan hösten 2015 då Volkswagen erkände att de utrustat dieselbilar med mjukvara som kunde känna av när bilarna testades och sänkte utsläppsnivåerna tillfälligt för att klara de amerikanska kraven.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03