"Många kämpar med ångest och klarar inte av stökiga miljöer" – oro för ungdomsverkstäder på distans

Coronaläget förvärras inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Vid After Eight i Jakobstad hoppas man in i det sista att ungdomsverkstäderna inte ska behöva fungera på distans igen. – Coronaepidemin har ökat ångesten hos en del unga som redan har det kämpigt, säger handledare Lenita Benton.

– Unga som avbrutit studierna, saknar en studieplats eller ett jobb behöver en trygg plats där de får känna att de duger och ingår i en gemenskap, säger Johanna Forsman, Mia Sundström, Ia Wingren, Anders Kackur och Lenita Benton, handledare vid ungdomsverkstäderna vid After Eight i Jakobstad. Foto: Jeanette Östman/SPT
17.12.2020 07:30 UPPDATERAD 17.12.2020 07:47
I oktober lanserade föreningen After Eight i Jakobstad konceptet Start, riktat till unga i åldern 15–29 år som behöver hjälp med grundläggande rutiner i sitt liv.
– Vi har en längre tid sett ett behov av en ännu mera lättillgänglig form av sysselsättande och rehabiliterande verksamhet än våra vanliga lågtröskelverkstäder, för unga som saknar en studieplats eller ett jobb, säger handledaren Lenita Benton.
För tillfället deltar åtta personer från regionen i verksamheten, men Benton uppger att fler står i kö.

ANDRA LÄSER