Godtyckliga häktningar, tortyr och tvångsarbete för miljoner uigurer och andra turkiska minoriteter i provinsen Xinjiang. Inskränkning av oberoende medier, demokratiska institutioner och rättsstaten i Hongkong. Högteknologiska övervakningssystem som låter myndigheterna spåra och utan orsak väcka åtal, bland annat för kritik som delas via appar som Wechat. Förtryck mot individer som använder sin rätt till yttrandefrihet, samlingsfrihet, och samarbete för utsatta minoriteter. Godtyckliga häktningar, tortyr och försvinnanden som drabbar dem som försvarar mänskliga rättigheter.
Människorättsorganisationen Human Rights Watchs lista över Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna sedan 2015 är dyster. Det var 2015 som Internationella olympiska kommittén IOK beviljade vinterspelen 2022 till Kina. Det har inte skett någon förbättring i de mänskliga rättigheterna sedan 2015. Det skulle vara naivt att tro någonting annat.
– Det är inte möjligt för de olympiska spelen att vara en god kraft, som IOK hävdar, samtidigt som värdregeringen utför grova brott mot internationell lag, säger Sophie Richardson, som är Kinadirektör vid Human Rights Watch.
Nu vädjar 243 människorättsorganisationer om en diplomatisk bojkott av vinterspelen i Kina. De pekar också ut IOK:s sponsorer – Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung, Toyota, och Visa – som tigit om människorättssituationen i Kina.
Länder som Australien, Kanada, Japan, Litauen, Storbritannien, USA och Danmark har redan utlyst en diplomatisk bojkott av vinterspelen i Kina i protest mot människorättssituationen. Sveriges regering deltar inte heller, men hänvisar till covidsituationen, inte de mänskliga rättigheterna.
Finlands idrottsminister Antti Kurvinen (C) är på väg till OS. Norge deltar inte heller i en diplomatisk bojkott.
Human Rights Watch varnar för att OS-idrottarnas yttrandefrihet är begränsad. Kina kommer antagligen att övervaka idrottare, tränare och övrig personal, i synnerhet deras digitala kommunikation. Kina har en historia av att slå ned på regimkritiker, så det är inte särskilt lockande att uttala sig kritiskt. IOK-reglerna förbjuder idrottarna från politiska demonstrationer under podiumceremonierna.
Tidigare i veckan mötte IOK-chefen Thomas Bach Kinas president Xi Jinpiang. IOK har avfärdat kritiken mot Kina genom att hänvisa till att man inte vill blanda sig i politik. Förra veckan avtäcktes också en byst av Bach i Peking.
ANDRA LÄSER
Träning
Vad hände med den finlandssvenska skidtalangen Alexander Ståhlberg? – ”Drabbar också män, fast de helst inte talar om det”
05.02.2023 11:28

Arbetsmarknad
Avtal nått inom centrala exportindustrin – påverkar också kommunanställda
05.02.2023 17:44

Löner
Lee Wassell har tre jobb men pengarna räcker inte: ”Jag äter lunch i bilen medan jag tittar på klockan”
05.02.2023 05:00

Finland
Ryska ”blodmineraler” går via Finland till västvärlden – ”VR:s beslut gör ingen nytta”
05.02.2023 05:00

