Ishockey-VM kan avgöras i Finland också nästa år – får stöd av Sverige

Det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela säger att Finland är redo att stå värd för VM också nästa år.

De finländska spelarna firar VM-guldet i Bratislava våren 2019.
Internationella ishockeyförbundet IIHF meddelade i tisdags att Ryssland fråntas värdskapet för herrarnas VM-turnering 2023.
"Beslutet att flytta turneringen togs i första hand av hänsyn till säkerheten och välmåendet hos alla spelare, ledare, journalister och fans. Precis som när styrelsen tidigare beslutade att flytta JVM 2023 från ryska Omsk och Novosibirisk, uttryckte styrelsen den här gången oro för rörelsefriheten för spelare och ledare till, från och inom Ryssland", skrev IIHF i ett pressmeddelande.
I praktiken handlar det om Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina. Både Ryssland och Belarus är avstängda från internationell ishockey på obestämd tid och länderna har ersatts med nya lag i VM i Finland som inleds om ett par veckor.
IIHF ska besluta vem som står värd för mästerskapet nästa år under årsmötet som arrangeras i samband med VM i Tammerfors och Helsingfors i maj.
Det finländska ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela säger till Yle Urheilu att Finland är redo att stå värd för turneringen också nästa år.
– Ishockeyförbundets styrelse har beslutat att vi är redo att diskutera möjligheten att stå värd för mästerskapet 2023. Att arrangera ett mästerskap med ett års varsel är ingen enkel sak vare sig för oss eller för någon annan, säger han.
– Vi vet inte heller vilka andra länder som eventuellt är intresserade.
En sak är klar. Sverige kommer inte att ansöka om att få arrangera turneringen som flyttats från Ryssland.
– Vi har inte räckt upp handen och kommer inte att göra det. Några viktiga skäl till det är att det är en kort förberedelsetid men också att vi har en resa framför oss, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson till SVT Sport.
Sverige arrangerar VM för U18-flickor nästa år, U20-VM för pojkar 2024 och VM för herrar 2025.
Larsson säger att han gärna ser att Finland arrangerar VM två år i följd.
– Vi välkomnar att Finland räcker upp handen. Det är en stark hockeynation som har ett VM i år och i sådana fall skulle vara redo.
– Det återstår att se hur många som är intresserade och hur uppläggen kan se ut. Jag hoppas på ett väldigt bra upplägg som kongressen kan enas om för det är viktigt att spela VM. Men om Finland räcker upp handen är det ett väldigt starkt alternativ, det är inget snack om den saken, säger han.
Ett annat alternativ för mästerskapet är Schweiz som skulle stå värd för VM 2020 då turneringen ställdes in på grund av coronapandemin.

Ishockey-VM 2022

Ishockey-VM avgörs i Tammerfors och Helsingfors 13–29 maj 2022.
Grupp A (Ishallen i Helsingfors):
Italien, Kanada, Kazakstan, Frankrike (ersätter Ryssland), Tyskland, Slovakien, Schweiz, Danmark.
Grupp B (Nokiaarenan i Tammerfors):
Storbritannien, Österrike (ersätter Belarus), Lettland, Norge, Sverige, Finland, Tjeckien, USA.
Finlands matcher i gruppspelet:
Fredag 13.5 kl. 20.20 Finland–Norge.
Lördag 14.5 kl. 20.20 Lettland–Finland.
Måndag 16.5 kl. 20.20 Finland–USA.
Onsdag 18.5 kl. 20.20 Finland–Sverige.
Fredag 20.5 kl. 16.20 Storbritannien–Finland.
Lördag 21.5 kl. 16.20 Österrike–Finland.
Tisdag 24.5 kl. 20.20 Finland–Tjeckien.
Kvartsfinaler:
Torsdag 26.5 kl. 16.20 och kl. 20.20.
Semifinaler:
Lördag 28.5 kl. 14.20 och kl. 18.20.
Bronsmatch:
Söndag 29.5 kl. 15.20.
Final:
Söndag 29.5 kl. 20.20.
ANDRA LÄSER