Polisen bekräftar: Psykiatern i Ulrikasborg anmälde själv frun försvunnen

Helsingforspolisen har regelbundet förhört maken som misstänks för dråpet på sin hustru i Ulrikasborg i mitten av december. – Det gjordes åtminstone två anmälningar om den försvunna kvinnan, och bakom den ena anmälan fanns den huvudmisstänkte själv, säger kriminalkommissarie Tommi Lehtonen till HBL.

Häktningsförhandlingarna av den misstänkte läkaren och maken hölls på svenska på Aurora sjukhus tidigare i januari.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
31.01.2023 15:45 UPPDATERAD 31.01.2023 15:49
Polisen har gjort vissa framsteg i förundersökningen av dråpet i Ulrikasborg, där en kvinna född 1975 dödades under natten till den 16 december 2022. Polisen misstänker att det var kvinnans man, en år 1974 läkare och psykiater som begick brottet.
– Vi förhör den misstänkte gärningsmannen regelbundet, även om det inte sker varje dag. Genom att ställa frågor ur olika synvinklar framkommer det ständigt ny information, även om det inte är något som jag kan informera pressen om i det här skedet, säger kriminalkommissarien Tommi Lehtonen som leder förundersökningen.
Det som polisen kan bekräfta är att det gjordes åtminstone två olika anmälningar om den försvunna kvinnan och bakom den ena av dem står den nu misstänkte mannen. Det var Iltasanomat som först skrev om den nyheten.
– Just nu kan jag inte komma ihåg vem som gjorde den andra anmälan, det finns så många detaljer att hålla reda på i det här fallet. Men den misstänkte anmälde själv hustrun försvunnen under fredagen, bekräftar Lehtonen.

Saknar mordmotivet

Både motivet och tillvägagångssättet är sådana detaljer som polisen av utredningstekniska skäl inte kan avslöja något om.
– Polisen arbetar fortfarande med brottsrubriceringen dråp, men vi utesluter inte att det i förhören kan framkomma sådana motiv som skulle tyda på en målmedvetenhet som gör att vi kan ändra rubriken till mord. Det återstår att se, säger Tommi Lehtonen.
Helsingforspolisen jobbar fortfarande med att återskapa en klar bild av vad som hände bakom den här dörren i Ulrikasborg natten mot fredagen den 16 december, då en 47-årig kvinna dödades i sitt hem. 
Helsingforspolisen jobbar ständigt mot klockan, för åtal i fallet ska väckas den 8 mars.
– Datumet närmar sig, och det kommer att bli bråttom. Åklagaren vill vanligtvis ha materialet en och en halv vecka i förväg i mera komplicerade fall och ett sådant arbetar vi med nu. Det betyder att vi inte har mer än tre veckor tid på oss att knyta ihop materialet, säger Lehtonen till HBL.
Om det visar sig vara omöjligt att få förundersökningen klar i tid måste Helsingforspolisen överväga att begära att datumet flyttas framåt.

ANDRA LÄSER