Insändare: Bevara dans- och teaterlinjen vid VNF!

12.01.2023 17:18
I höstas stod det klart att de anrika dans- och teaterlinjerna på Västra Nylands Folkhögskola (VNF) tvingades ställa in på grund av för få sökande. Senare gick VNF ut med nyheten att skolan i stället utarbetar nya linjer för att blåsa liv i verksamheten. Den 26 oktober skriver VN att ”K-pop och cosplay är temat för VNF:s nya linje” och att skolan nu söker lämpliga pedagoger för dessa inriktningar.
Vi som arbetar med svenskspråkig skådespelarutbildning på universitetsnivå, kan inte annat än beklaga beslutet att lägga ner teaterlinjen på VNF. Linjen har historiskt sett haft en avgörande roll för unga teaterintresserade som tagit sina första steg till något som kanske utvecklats till ett framtida yrke. Vårt utbildningsprogram har ofta mött duktiga sökande från VNF på våra urvalsprov och med en antagningsrytm på vartannat eller vart tredje år har VNF agerat ett perfekt, förberedande komplement till både vår och en mängd andra utbildningar inom kulturfältet.
Rent kulturpolitiskt utrycker vi också en oro kring att nischa en folkhögskoleutbildning till så specifika genren som k-pop och cosplay. I stället borde samtliga resurser läggas ner på en högkvalitativ, brett förkovrande teaterlinje som marknadsförs väl.
Aune Kallinen, professor
Stina Engström, lektor
Tom Rejström, lektor

ANDRA LÄSER