Canadiens drömmer om ett nytt 1993

Med sina 24 Stanley Cup-titlar är Montreal Canadiens alla tiders mesta mästare i NHL. Men inte sedan 1993 har "Habs" fått sina fingrar på Lord Stanleys buckla. Sista hindret: regerande mästaren Tampa Bay Lightning.

Artturi Lehkonen sköt Montreal Canadiens till final i förlängningen i den sjätte semifinalen mot Vegas Knights.
Kanada. Ishockeyns moderland. Hem för anrika klubbar som Montreal Canadiens, Edmonton Oilers och Toronto Maple Leafs.
Men inte en endaste NHL-titel på 28 år. Trots att Vancouver Canucks (1994, 2011), Calgary Flames (2004), Edmonton Oilers (2006) och Ottawa Senators (2007) haft chansen att sätta stopp på den kanadensiska titeltorkan.
Men nu siktar Canadiens på att upprepa bragden från 1993 då man bärgade hem bucklan efter 4–1 i matcher mot Wayne Gretzkys LA Kings.
På vägen till årets finaler skrällde Canadiens först mot divisionsettan Toronto i en sju matcher lång klassikerserie där Canadiens vände ett 1–3-underläge till 4–3 i matcher. I andra slutspelsrundan svepte man sedan undan Winnipeg Jets i fyra raka matcher innan man avfärdade Vegas Knights i sex matcher i semifinalerna.
Väl i finalerna, som kör i gång i natt finsk tid, ställs Canadiens mot Tampa Bay Lightning. Ett Tampa Bay som försöker bli det andra laget på 2000-talet att lyckas med att försvara sin NHL-titel. Pittsburgh Penguins lyckades med konststycket så sent som 2016 och 2017, före det var det Detroit Red Wings (1997-1998) som vann slutspelet två raka gånger.
Någon trippel – eller egentligen kvadruppel – har man inte sett i NHL sedan våren 1983 då New York Islanders vann sin fjärde finalserie i följd.

Lehkonen, Kotkaniemi och Armia

Den finländska ishockeypubliken lär vara på kanadensarnas sida då Stanley Cup-finalerna startar. I Canadiens röda spelskjortor lirar en finsktrio som visat framfötterna då det gällt som mest.
Artturi Lehkonen steg fram och axlade hjälterollen då han sänkte Vegas i den sjätte semifinalens förlängning och fixade finalplatsen. Lagkompisarna Joel Armia och Jesperi Kotkaniemi lyckades också med målskyttet i serien mot Vegas, men 20-åriga Kotkaniemis viktigaste fullträff kom i förlängningsdramat som utjämnade matchserien mot Toronto till 3–3.
Armia däremot satte två baljor i matchen innan som startade Canadiens osannolika spurt som till slut bar hela vägen till final.
Och nu kan den blåvita trion skriva ett stycke kanadensisk ishockeyhistoria och hjälpa till med att uppfylla en askungesaga som Kanada väntat på i 28 år.

ANDRA LÄSER