Migrantvåg från Turkiet pressar EU-gräns – Greklands premiärminister kallar till krismöte

Omkring 15 000 migranter har tagit sig till Greklands landgräns mot Turkiet. Grekiska gränsvakter har stoppat närmare 10 000 personer att komma in i EU.

Migranter fotvandrar mot gränsövergången vid grekiska Pazarakule på söndagsmorgonen.
01.03.2020 15:40 UPPDATERAD 01.03.2020 17:45
Premiärminister Kyriakos Mitsotakis meddelar att han sammankallar säkerhetsrådet i ett krismöte på söndagskvällen på grund av den växande krisen längs det drygt 21 kilometer långa aktuella gränsområdet.
Antalet migranter som väntar där växer. På lördagen uppgav FN:s internationella migrationsorganisation IOM att 13 000 befann sig vidgränsen. Ytterligare minst 2 000 människor anlände på söndagsmorgonen till gränsen vid Pazarkule. Men antalet som är på väg mot landgränsen tros vara betydligt större.
Grekland misstänker att Turkiet aktivt försöker få migranter att ta sig mot gränsen.

Frontex höjer beredskap

Migrantvågen inleddes efter det turkiska beskedet i fredags att migranter som vill ta sig till de europeiska grannländerna inte längre ska hindras.
På Twitter skrev Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu att antalet migranter som försöker ta sig till Grekland landvägen på söndagsmorgonen uppgick till drygt 76 000, utan att redovisa var siffran kom ifrån.
EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex meddelar att utvecklingen innebär att man uppgraderar läget till "hög beredskap".
FN:s flyktingorgan UNHCR manar till besinning i området, där Grekland säger sig fysiskt ha stoppat närmare 10 000 migranter att ta sig över gränsen.
"Medan stater har legitim rätt att kontrollera sina gränser och handskas med irreguljära förflyttningar, så bör de undvika överdrivna och oproportionerliga medel och istället försöka skapa ett system för kontrollerad asylsökande", skriver UNHCR:s talesperson Babar Baloch till AFP.

Krismöte i Grekland

EU-kommissionens Margaritis Schinas vill kalla till ett extrainkallat möte för EU:s inrikesministrar för att diskutera läget, EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen och inrikeskommissionär Ylva Johansson följer noggrant utvecklingen.
Reaktionerna följer på den snabba utvecklingen vid gränsen, och allt mer detaljerade rapporter om läget.
Vid gränsövergången i grekiska Kastaniés sköt polis på lördagen tårgas mot migranter.
– I går gjordes 9 600 försök att kränka våra gränser, och alla hanterades framgångsrikt, säger Greklands vice försvarsminister till tv-kanalen Skai.
På söndagen tog sig också minst 500 migranter sjövägen till de grekiska öarna Samos och Lesbos.
Grekiska anklagelser
Turkiet huserar drygt 3,6 miljoner syriska flyktingar, kanske fler efter de senaste veckornas strider i Idlibprovinsen.
2016 tecknade EU och Turkiet ett avtal enligt vilket Turkiet skulle hindra flyktingar att ta sig till EU i utbyte mot miljardbistånd. Ett avtal Turkiet i praktiken har rivit.
– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, sade landets president Recep Tayyip Erdogan i lördags.

Flyktingavtalet med Turkiet

I mars 2016 enades EU och Turkiet om att Turkiet skulle förstärka sin gränsbevakning för att stoppa strömmen av flyktingar till Europa.
I utbyte utlovade EU bistånd på flera miljarder euro, visumliberalisering för turkiska medborgare samt förbereda förhandlingar om turkiskt EU-medlemskap.
Turkiet har vid upprepade tillfällen sedan avtalet tecknades hotat om att återigen öppna sina gränser mot EU.
Drygt 3,6 miljoner flyktingar, troligen fler, från krigets Syrien befinner sig redan i Turkiet, och landet befarar att den upptrappade konflikten i den syriska provinsen Idlib ska leda till en ny flyktingvåg.
Källa: EU-kommissionen

ANDRA LÄSER