Polisen beredd på livlig helg då skolterminen slutar

Polisen räknar med ett livligt skolavslutningsveckoslut. Kommissarie Johanna Sinivuori uppmanar föräldrar att ha koll på var barnen rör sig, och de unga att inte lämna kompisar i sticket.

Fjolårets skolavslutning firades i vackert väder i bland annat Brunnsparken. I år tror polisen att fler unga kommer att samlas, och även vuxna efter att restaurangerna och krogarna stänger klockan 20.
Polisinrättningarna i Nyland bereder sig på en livlig helg då sommarlovet inleds. Polisen ökar övervakningen av ungas alkohol- och drogbruk och meddelar att man kommer att ingripa i oroligheter.
– Avslutningshelgen har alltid fått unga i rörelse, men vi räknar med lite fler ute nu när restriktionerna har lättat något och folks attityd kanske har blivit slappare, säger kommissarie Johanna Sinivuori på Helsingforspolisen.
Efter ett skolår som har präglats av pandemin och där många varit på distans, tror hon att det kan finnas ett uppdämt behov av att samlas. I fjol vid avslutningen var läget ännu nytt och många höll sig för sig själva.
Eftersom restaurangerna stänger redan klockan 20, räknar hon med att också vuxna kommer att fortsätta firandet utomhus.
– Vi hoppas att det inte blir stora sammankomster. Den här epidemin är ännu inte över.
På polisen i västra Nyland önskar kommissarie Hannu Väänänen likaså att firandet sker i små kompisgäng och att större folksamlingar inte ska uppstå.
I ett pressmeddelande säger han att polisen inte har något emot att unga träffas och umgås, men att man hoppas att det sker i nyktert tillstånd och med de närmaste vännerna.

Svara på samtal

Polisen kan ingripa i sådana fall att de anses utgöra en risk för allmän ordning och säkerhet, och så har också gjorts några gånger under våren då exempelvis parker i Helsingfors har utrymts.
I Helsingfors samlas unga av tradition på avslutningshelgen i parker som exempelvis Brunnsparken, Sinebrychoffsparken, Leninparken, Gamla kyrkoparken och på sandstranden i Sandudd.
I Vanda är till exempel Ådalsparken, Heurekastranden och friluftsområdet vid Hanaböle träsk populära, och i Esbo bland annat stränderna i Gäddvik, Stensvik och Dalsvik samt olika parker.
Enligt Johanna Sinivuori kommer polisen att vara synligt på plats, och arbeta tätt ihop med ungdoms- och socialtjänsten.
Påträffas minderåriga med alkohol, beslagtar polisen dryckerna och underrättar vårdnadshavare och barnskyddsmyndigheter. En ungdom över 15 år får böter, påminner Sinivuori. De som är yngre överlämnar polisen till föräldrar eller socialmyndigheter.
Polis och socialtjänst ringer ofta från okänt eller privat nummer. Därför är det viktigt att föräldrar svarar också då, säger Sinivuori. Överlag önskar hon att de vuxna ska vara anträffbara en kväll då de unga är ute.
Sinivuoris hälsning till föräldrar är att diskutera med sina barn i förväg, ha koll på var de rör sig och också ge dem en hemkomsttid.
– Barn ska inte vara i parker efter att mörkret har lagt sig. Risken är stor att de utsätts för brott då.
De unga påminner hon om att inte lämna kompisar som är i sämre skick ensamma. Vid nödsituationer ska man ringa 112, och är det mindre akut kan man gärna vända sig till polisen eller annan personal och frivilligarbetare.
Även polisen i västra Nyland och i östra Nyland uppmanar föräldrar att vara anträffbara och unga att be om hjälp om det behövs.
Ridande polis var på plats under valborgshelgen i Brunnsparken där unga ofta samlas.

Förbjudet att langa

Förutom polisen kommer också en stor mängd andra aktörer att röra sig ute bland unga. I Helsingfors är det stadens ungdomstjänster som koordinerar operationen i samarbete med bland annat Röda Korset, Stationens Barn och ungdomsarbetet i Vanda och Esbo. Den börjar klockan 15 på lördag och pågår så länge det behövs.
Sammanlagt kommer sjuttio yrkespersoner och trettio frivilliga att delta, enligt ett pressmeddelande.
På Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete Ehyt påminner projektchef Katri Saarela i ett inlägg om att det är olagligt att sälja eller förmedla alkohol till minderåriga.
Enligt en utredning som föreningen har låtit göra uppger 66 procent av 15–17-åringarna att det är lätt för minderåriga att få tag på alkohol. Vanligt är att det är kompisar, syskon och i någon mån också föräldrar som langar, skriver Saarela. Många kommer i dag åt alkohol via sociala medier, och av dem i synnerhet på Snapchat.
Även om största delen av de unga inte använder alkohol eller droger säger hon att just avslutningen är en sådan tid då många provar på det.
ANDRA LÄSER