Emils sista sms: "Vi spelar badminton i morron"

Esbobon Emil Nurmi, 20, är försvunnen sedan natten mot söndagen. Då syns han för sista gången på restaurang kapellets övervakningskamera. Klockan är 01.43.

Emil Nurmi var på Kapellet för att fira sina nyutdimitterade studentkompisar på lördagskvällen
Stefan Lundberg
07.06.2016 16:33 UPPDATERAD 10.06.2016 14:16
Oroliga anhöriga och vänner har febrilt letat efter Emil sedan i söndags.
– Vi har letat längs stränderna hela vägen mellan Salutorget och Sökö där han bor tillsammans med sin mor, berättar Emils storasyster.
– Vi har följt bussrutterna och kollat varje busshållplats och terrängen runt hållplatserna ifall han skulle ha mått illa och stigit av på vägen.
Emil, som själv är fjolårsstudent från Mattliden, var på Kapellet för att fira sina kompisar som blev studenter i lördags. Enligt vännerna var allt frid och fröjd, det finns ingenting som kan förklara Emils försvinnande.
– Jag har i dag gått igenom Kapellets övervakningsvideor. Emil syns flera gånger i vimlet. Man känner lätt igen honom, hans hår är så blont och han är klädd i en mörkblå kostym med röd skjorta. Han skiljer sig från de andra, berättar systern.
– Sista gången vi ser honom går han mot utgången som ligger mittemot Havis Amanda. Han verkar inte påtagligt berusad. Han rör sig helt normalt, törnar inte emot någon och raglar inte.
Klockan är 01.43 och Emil går ensam ut i natten. Efter det är han som uppslukad av jorden.
– Han har skickat ett whatsappmeddelande klockan 00.43. Då frågar han en kompis om de ska spela badminton nästa dag. Kompisen svarar "ja".
Sedan i söndags har telefonen varit avstängd.
Både polis och anhöriga är förbryllade för Emil är känd för att vara en mycket ordentlig, skötsam och balanserad ung man. Att han frivilligt skulle hålla sig undan är osannolikt. Hans liv verkar också i övrigt ha varit i ordning.
– Han hade i söndags tio dagar kvar av militärtjänsten i Obbnäs. han skulle ha varit i tjänst på måndag klockan 21.30.
Kompisarna berättar att festen var lyckad. Ingenting har hänt som skulle motivera försvinnandet.
Emils syskon och mor har använt alla tillgängliga resurser på de sociala medierna för att sprida bilder på Emil för att få in tips från allmänheten. Bilden där han är iförd den röda skjortan togs på lördagen.
– På måndagen var vi ett femtiotal ute och letade med kartor som jag hade kopierat. Vi delade upp oss i grupper och alla rapporterade efteråt var de hade letat.
Polisen går nu igenom ett stort antal övervakningskameror i centrum av Helsingfors. Samtidigt spårar man Emils teleuppgifter och bankuppgifter. Allt för att få upp ett spår.
Polisen hade ännu inte på tisdagen inlett letningar i vattenområdena eller i terrängen eftersom området är alltför stort innan man får in mer detaljerade uppgifter.

Har du information om Emil? Du kan rapportera dina tips till polisinrättningen i Helsingfors på numret 0295 417 931.

ANDRA LÄSER