Finland har eurozonens lägsta inflation

Den ovanligt måttliga prisstegringen har gjort att Finland nu närmar sig prisnivån i de övriga euroländerna och landet har nu eurozonens lägsta inflation, skriver Kauppalehti.

20.12.2017 10:05 UPPDATERAD 20.12.2017 16:20
Inflationen, alltså att penningvärdet minskar, har under det senaste året varit lägre i Finland än i de övriga euroländerna. I november var inflationen i Finland 0,8 procent medan den i de övriga euroländerna låg omkring 1,4 procent. Det är en fördelaktig utveckling för Finland, säger Juha Kilponen på Finlands Bank till Kauppalehti.
– Prisskillnaden mellan Finland och de övriga euroländerna har varit ganska stor, så det här är positivt för oss. Bakom oss har vi en lång period då priserna har stigit snabbare hos oss än i de övriga länderna i medeltal, säger han.
Den låga inflationen kan enligt Kauppalehti förklaras med den långsamma prisstegringen. De nominella lönerna har inte stigit under det gångna året, vilket kan komma att ändra nästa år då förhandlingarna kring lönenivåerna börjar synas på lönerna. Den ekonomiska utvecklingen har heller inte pressat upp priserna i landet. Under de närmaste två åren beräknas inflationen stiga till följd av att inkomstnivån förutspås stiga.
Enligt Finlands Bank var Finland eurozonens tredje dyraste land i fjol. Vi hade den högsta prisnivån på livsmedel, alkohol och kläder, medan prisnivån höll sig på eurozonens nivå då det gäller elektronik, möbler och vitvaror. På energi- och kommunikationsmarknaden har Finland däremot en lägre prisnivå än övriga eurozonen.

ANDRA LÄSER