Forskare: Problematiskt att land som larmat straffas med restriktioner

Mycket tyder på att omikron är den farligaste coronavirusvarianten hittills under pandemin, säger forskaren Tuomas Aivelo. Därför är de begränsningar som nu har införts motiverade. Samtidigt är det problematiskt att de länder som har larmat om varianten drabbas hårdast, menar han.

Tuomas Aivelo är evolutionsbiolog och forskare vid Helsingfors universitet. Han säger att det är mer sannolikt att allvarligare virusvarianter utvecklas hos personer med försvagat immunförsvar. Sådana finns det många av i södra Afrika på grund av hiv-pandemin, som därför också är viktig att åtgärda.
29.11.2021 13:38 UPPDATERAD 30.11.2021 10:50
På bara några dagar är det som att världen har ställt om, igen. Vetskapen om den nya virusvarianten, omikron, gör att länder begränsar inresa från länder i södra Afrika, flyg ställs in och ambassadörer uppmanar folk att återvända hem.
Tuomas Aivelo är evolutionsbiolog och forskare vid Helsingfors universitet. Han säger att allt tyder på att omikron är en allvarlig variant, och att åtgärderna därför är rimliga. Aivelo kallar varianten den kanske farligaste hittills.
Det här motiverar han med att den verkar sprida sig snabbt, samtidigt som sekvensering visar att det finns mutationer i omikron som man vet kan ta sig förbi immunförsvaret.

ANDRA LÄSER