Supportrarna kritiska till matchen i Belarus: "Jokerit borde inte spela i Minsk"

Supportrarna motsätter sig att Jokerit spelar söndagens match i Minsk. – Vi gör inte det här för Jokerit eller för den allmänna opinionen i Finland. Vi gör det här för de som är utsatta för brotten mot mänskliga rättigheter i Belarus

Jokeritsupportrarna vill inte att laget ska spela i Minsk.
10.12.2021 17:40 UPPDATERAD 10.12.2021 17:57
På söndag spelar Helsingforslaget Jokerit en KHL-match i diktaturens Belarus. Matchen mot Dynamo Minsk har väckt skarp kritik då Alexandr Lukasjenkos regim i Belarus inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter.
Sedan Lukasjenko segrade i vad experter anser var ett riggat presidentval i fjol har människorättssituationen i landet förvärrats. Oppositionen har tystats ner, protester slagits tillbaka med kraft och sammanlagt finns det för tillfället över 900 politiska fångar i landet.
Jokerits delägare och vd Jari Kurri sade tidigare i veckan att "det inte finns sådana omständigheter som skulle hindra oss från att åka till Minsk för tillfället. Jämfört med situationen för ett år sedan har läget lugnat sig" till nyhetsbyrån STT.
– Jag håller inte med Kurri, säger Roope Räty, vice ordförande i supporterklubben Eteläpääty.
Eteläpääty uttrycker sin klara åsikt om att de inte anser att Jokerit ska spela matchen i Minsk. I ett uttalande på supportergrupperingens hemsida skriver styrelsen:
"Eteläpääty rf:s styrelse motsätter sig Jokerits match i Minsk den 12 december på grund av den svaga människorättssituationen i landet. Vi uppmanar Jokerit att agera enligt västerländska värderingar och respektera mänskliga rättigheter. Vi vill visa vår solidaritet till dem som lidit av den svaga människorättssituationen i Belarus".
Läs också: Dags att räcka en hjälpande hand till diktatorn i Minsk
Räty berättar att Jokerit fått ta del av Eteläpäätys ställningstagande innan det publicerades men att det inte förts några diskussioner mellan klubben och supportrarna.
– Det viktigaste är att människorättsfrågorna diskuteras. Jag vill poängtera att vi inte gör det här för Jokerit eller för den allmänna opinionen i Finland. Vi gör det här för de som är utsatta för brotten mot mänskliga rättigheter i Belarus, säger Räty om supporterklubbens ställningstagande.
Räty berättar att Eteläpääty har fått en hel del respons på sitt ställningstagande. Största delen av fansen som hört av sig har varit positivt inställda men det har också funnits de som inte gillat det.
För ett år sedan hotade Eteläpääty med att bojkotta samtliga hemmamatcher om Jokerit spelade bortamatchen i Minsk.
Läs också: Jokerit övergav sina värderingar, sin identitet och blev en politisk spelpjäs
Den gången ställde klubben in sin resa till Minsk i sista stund. Trots påtryckningar från många håll, inte minst från fansen, vägrade Jokerit ta ställning i människorättsfrågan i fjol. Då laget till slut ställde in sin resa gjorde man det med hänvisning till spelarnas säkerhet – inte med hänvisning till den systematiska förföljelsen, tortyren och morden på medborgarna i Belarus.
– Jag uppskattar verkligen att Jokerit ställde in sin resa den gången. Också om den officiella orsaken var vad den var så vet vi alla att det handlade om ett ställningstagande, säger Räty.
Den här gången har Eteläpääty inte diskuterat en eventuell bojkott av Jokerits matcher.
– Personligen önskar jag att Jokerit skulle meddela att de inte heller den här gången åker till Minsk. Jag hoppas att Jokerit skulle värna om mänskliga rättigheter, säger Räty.

ANDRA LÄSER