Strejk hos teleoperatörer fortsätter efter förkastat medlingsbud

Fackförbundet Pro har förkastat det medlingsbud som getts i IT-branschen. På tisdag inleds en ny strejk som berör bland annat teleoperatörerna.

En ny strejk på två veckor har utlysts av arbetstagarsidan Pro inom IT-branschen efter att facket förkastat medlingsbudet på söndag kväll.
09.05.2022 07:40 UPPDATERAD 09.05.2022 10:40
På tisdag inleds en ny tvåveckorsstrejk inom IT-branschen. Det här sker efter att fackförbundet Pro förkastat det senaste medlingsbudet.
Den tidigare strejken avslutades på söndag kväll. Ytterligare en tredje strejk är varslad till slutet av maj.
Strejken omfattar ungefär 12 000 tjänstemän och sakkunniga och gäller teleoperatörer och nätbolag samt underleverantörer där kollektivavtalet mellan Pro och arbetsgivarnas Palta tillämpas.
Enligt Pro skulle inte medlingsbudet, som gavs i fredags, ha höjt de lägsta lönerna tillräckligt. Dessutom ogillar facket att arbetsgivarparten vill se mer lokalt avtalande om arbetstidsersättningar, utan att erbjuda "motsvarande förbättringar i kollektivavtalet", som Pro skriver i ett pressmeddelande.
Palta hade varit berett att godkänna medlingsbudet och menar i ett pressmeddelande att det inte innehöll några skrivningar som skulle ha försämrat arbetsvillkoren. Arbetsmarknadsdirektör Minna Ääri kallar Pros agerande oansvarigt "i det nuvarande världsläget".
Medlingsbudet hade enligt Palta gett ett generellt lönepåslag på 1,6 procent samt en företagsvis höjning på 0,3 procent. Tabellönerna hade höjts med 1,7 procent enligt Palta.

ANDRA LÄSER