Vårmodet sprudlar av färger och mönster

Färg, form och fantasi. I vår bjuder modet på ovanligt rik mönsterprakt.- Färg och mönster sätter guldkant på vardagen, säger svenska Anna Teurell, färsk chefsdesigner på Marimekko.

Vårens modebild är färgrik och mönstrad. Nu vill vi gärna blanda olika mönster med varandra. Här exempel från Kenzos vårkollektion 2016.
Lisa Wallström/TT-Spektra
27.03.2016 16:36 UPPDATERAD 28.03.2016 00:21
Våren är förknippad med färgernas återkomst. Både naturen och vi människor plockar åter fram färgpaletten som väcker sinnena till liv.
I vår är mönsterbilden extra lekfull och färgstark. Blommor, ränder och rutor blandas vilt med grafiska figurer. Den nya regeln är att det inte finns någon. Glöm regeln att man inte ska matcha ett mönster med ett annat. Blanda i stället allt du gillar!
– Mönster är Marimekkos signum, säger Anna Teurell, chefsdesigner på Marimekko. Många av tygerna tillverkas i med en speciell screentryckteknik som gör att färgerna blandas på ett spännande sätt och nya, unika färgnyanser skapas, säger hon och nämner det klassiska mönstret "pieni keidas" som exempel.
Svenska Anna Teurnell, ny chefdesigner för Marimekko, ger tips om vårmodet.

Kombinera rätt

Själv gillar hon att klä sig i mönster – men helst på kroppens nedre delar. Kjolar, byxor eller skor kan spraka av färg och form, medan topparna gärna får vara enfärgade eller i en mer nedtonad färgpalett.
– Det är ett tips till den som är försiktigt lagd och tycker att det är svårt med mönster: Bär enfärgat närmast ansiktet och ös på nedtill, säger Anna Teurnell.
Däremot behöver det enfärgade man väljer inte vara svart, blått eller vitt. Rosa, knallgult eller rött är betydligt roligare val och det finns stora fördelar med att våga: Du syns – och fungerar garanterat som en glädjespridare.

Lyckopiller

Det menar i alla fall Sarah Thörnqvist, moderedaktör på magasinet Femina.
– Man blir glad när man möter någon som vågar ta ut svängarna. Modet nu är väldigt tillåtande – det är bara att blanda allt du gillar, säger hon.
Just att mixa mönster är väldigt effektfullt, men ett bra knep för att hålla ihop looken är att låta en färgnyans vara gemensam – trots att mönstren skiljer sig åt. Då blir intrycket starkare och man fattar att du inte är offer för en möhippa.
– Jag blandar ofta olika prints med varandra. Ibland ser jag hur folk liksom hajar till när de ser mig, men så länge man själv känner sig bekväm i det man har på sig så kommer man undan med allt.
Rena rama serietidningen. Vårens mode är färgstarkt och lekfullt.
Hon tipsar om att välja plagg som man känner sig välklädd och snygg i och satsa på ett sådant i färg eller mönster. Att som inbiten jeanstjej testa en klänning som både har en spännande skärning och knalligt mönster kan bli för mycket, även för den mest självsäkra.
– Då är det bättre att ha hålla sig till favoritplagget men låta det vara färgstarkt i stället. Att tänka "en utmaning i taget", säger Sarah Thörnqvist.
Ett annat knep är att låta själva mönstret vara den sammanhållande faktorn. Att skjorta och byxor har samma mönster – men i helt olika färgställningar. En konst som bland andra den belgiska modedesignern Dries Van Noten behärskar till fulländning. Många kedjor har ett utbud som gör det möjligt att leka med sin outfit på det här sättet.
Kjol i det klassiska mönstret "pieni keidas" från Marimekko,

Ovanligt färgrikt

Att denna vår är särskilt färgstark håller både Anna Teurnell och Sarah Thörnqvist|med om. Modehus som Kenzo, Moschino och Marni frossar i glada kulörer, det är självklart. Men att Dolce&Gabbana, Dior och Louis Vuitton förvandlar catwalken till rena seriestrippar hör inte till det normala. Båda menar att det handlar om en reaktion på att modebilden har varit ganska lågmäld och återhållsam de senaste säsongerna.
– Trenderna pendlar hela tiden. Om det har varit nedtonat ett tag svänger det över till det motsatta för eller senare, säger Anna Teurnell.
– Det absolut viktigaste är att det som du har på sig lyfter dig och får dig att känna dig stark.
Varför inte testa själv? Mota bort all eventuell vårtrötthet med pigga prickar, rejäla ränder eller bombastiska blommor och låt färg och mönster sätta guldkant på vardagen.

Lek med mönster

Bär mönstrad gärna mönster tillsammans, men utgå ifrån en genensam nyans som håller ihop helheten. Eller låt mönstret stå för kontinuiteten och variera dess färgställningar.
Matcha print med något enfärgat, men undvik gärna klassikerna vitt, svart och blått - våga välja något kraftfullare.
Är du försiktigt lagd? Börja med en accessoar. En kraftigt mönstrad väska, smycke, sko eller sjal blir en effektfull detalj.
Lek med klassiska former och kombinera ränder, rutor och prickar med varandra.
Blanda grafiska mönster med mer organiska. Bär till exempel byxor mönstrade som ett marockanskt kakel till en blommig skjorta.

ANDRA LÄSER