Bråk efter försäljning av Hilma af Klints konst

I höstas såldes 163 digitala versioner av konstnären Hilma af Klints verk på auktion som så kallade NFT:er, digitala ensamrätter. Men försäljningen utlöste en intern kris i den stiftelse som förvaltar konsten, skriver Svenska Dagbladet.

Hilma af Klints målningar drar stor publik.
15.03.2023 18:01 UPPDATERAD 15.03.2023 18:02
Auktionen inbringade 2,9 miljoner, uppger Svenska Dagbladet som har talat med stiftelsens nye ordförande Erik af Klint.
– Det var lite tveksamt om försäljningen gick rätt till, säger han till SvD och tillägger att dåvarande ordförande, hans syster Ulrika af Klint, inte var informerad om att försäljningen skulle äga rum.
Auktionen genomfördes efter ett avtal mellan bokförlaget Stolpe och Jessica Höglund som är vd i stiftelsen Hilma af Klints verk. Syftet var att ”säkra målningarna” digitalt vad gäller färgåtergivning, format och kända namn, uppger bokförlaget Stolpe. Men medlemmar i familjen af Klint protesterade i internationella medier eftersom de ansåg att försäljningen rimmade illa med andligheten i Hilma av Klints konst.
Jessica Höglund beskriver den nuvarande situationen som ”mycket ledsam”. Enligt henne fanns ett kontrakt med Stolpe förlag om de digitala utgåvorna av konsten.
– Jag vet inte ens vem som sitter i styrelsen och när olika personer vill ha ut information så kan jag inte lämna ut den, för jag vet inte vad som gäller. Den här situationen hindrar mig i mitt arbete, säger hon till SvD.
– Vi har ett utställningsprogram som sträcker sig fram till 2027 och jag är rädd att vissa utställningar inte kommer att kunna genomföras som planerat med rådande situation. Samtidigt försöker jag jobba med verksamheten ändå, men det är inte enkelt.

Vad är en NFT?

NFT står för ”Non fungible tokens” (Icke fungibla ting).
I korthet är det en unik digital produkt som det går att köpa ett ägarbevis till.
NFT:er existerar på en spårbar digital blockkedja och det är därför tryggt och enkelt att verifiera vem som är produktens rättmätige ägare.
Ett köp av en NFT innebär inte att köparen också övertar ensamrätten till verket, utan upphovsrätten fortsätter att tillkomma skaparen av produkten.
Det avser personligt icke kommersiellt bruk. Man kan inte skapa kopior av konstverket och sälja det. 
NFT jämförs ofta med bitcoins, men till skillnad från kryptovalutor såsom bitcoins som är direkt utbytbara mot andra bitcoins, är NFT:er inte det. 
Källa: Rättsakuten

ANDRA LÄSER