IBU har agerat efter sexistiska bilderna

Hanna Öberg är en av flera skidskyttestjärnor som reagerat starkt över att det förekommit bilder på lättklädda kvinnor i en vallabod på världscupen.Nu har internationella skidskytteförbundet (IBU) sett till att bilderna tagits ner.– Det är ju inte förenligt med det vi vill stå för på något sätt, säger IBU:s generalsekreterare Niklas Carlsson.

Hanna Öberg var kritisk efter att ha sett de sexistiska bilderna.
04.03.2021 14:56 UPPDATERAD 04.03.2021 15:03
Amerikanska VM-medaljören Susan Dunklee publicerade en bild på Instagram från en av vallabodarna inför veckans världscuptävling i tjeckiska Nove Mesto. På bilden kunde man se en kalender, från ett vallaföretag, med lättklädda kvinnor.
"När jag ser sådana bilder känner jag mig obekväm och objektifierad", skrev hon under bilden.
Även de svenska åkarna reagerade starkt.
– Det jag vänder mig mest emot i det här fallet är det är en producent som fortfarande gör sådant här. Att det här händer 2021, det är helt förfärligt, sade storstjärnan Hanna Öberg till Aftonbladet.
IBU:s generalsekreterare, Niklas Carlsson, säger att man agerat efter att ha tagit del av bilden.
– Det är inte okej, så vi såg till att den där kalendern för ett vallabolag togs bort, säger han till TT.
Det var bara några veckor sedan IBU gick ut med en ny jämställdhetspolicy, och Carlsson tror att policyn och fortsatt utbildning är rätt väg för att göra sporten mer jämställd.
– Som vi ser är det utbildning som är nyckeln för att komma fram till att vi står för en gemensam värdegrund i sådana frågor, säger han.
Dunklee skrev i inlägget att liknande kalendrar hänger i "många, kanske de flesta" vallabodar, men hur utbrett problemet är vill Carlsson inte spekulera i.
– Men det är ju inte förenligt med det vi vill stå för på något sätt så visar det att vi behöver göra ett jobb, säger han.

ANDRA LÄSER