Omslag i vädret: Regn och slask väntas nästa vecka

Efter snö kommer … slask? Vädret väntas bli mildare under nästa vecka, visar väderprognoserna. Det blir ändå med stor sannolikhet en vit jul i hela Finland, säger Forecas meteorolog.

Vädret har varit kallare än vanligt i december. Normalt brukar temperaturen ligga mellan 0 och 2 plusgrader i södra Finland och längs västkusten. Just nu är det åtta minusgrader i Helsingfors, säger meteorologen Joanna Rinne.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
14.12.2022 16:59
Det sagolika och kyliga vinterlandskapet håller i sig ännu under den här veckan, men på söndag kan vädret vända.
– På söndag väntas en sydvästlig luftström och då får vi lite mildare väder. Som det ser ut just nu kommer temperaturen att stiga över noll och uppemot två plusgrader i landets södra och västra delar, säger Joanna Rinne, meteorolog på Foreca.
I resten av landet ligger temperaturen fortsatt på minus, men också där väntas vädret bli mildare.
Det varma vädret tar inte slut på söndag, utan fortsätter under nästa vecka.
– På måndag verkar det vara vintrigt väder, men det gäller bara måndagen. Under resten av veckan får vi flera snö- och regnområden i framför allt södra och västra Finland. Speciellt landets västra delar kan förbereda sig för regn.
På torsdag väntas temperaturen ligga mellan en och fyra plusgrader i stora delar av södra och mellersta Finland. I norr är det fortsatt minusgrader hela dagen.
Rinne uppmanar till försiktighet i trafiken. Det omväxlande vädret med regnvatten, snö och is kan göra vägarna hala.
Det mildare vädret får kanske energiproducenterna att pusta ut, men kan vara till skidentusiasternas förtret.

Vit jul i sikte

Även om en del av snön kan smälta försvinner knappast allt.
– Det är osannolikt att all snö skulle smälta bort, så juletiden borde nog bli vit i hela landet, men kanske med lite mindre snö än vi har just nu, säger Rinne.
Det beror på de stora mängder snö som fallit i södra Finland de senaste dagarna.
– En eller två dagar med lite regn och mildare väder räcker inte för att smälta all snö, säger hon.
Dessutom verkar det som om temperaturen sjunker igen i slutet av nästa vecka. Rinne påminner också om att vädret hinner ändras och att långa prognoser inte alltid stämmer.
– Det finns flera osäkerheter i den här prognosen. Det är möjligt att det blir kyligare än vad det ser ut att bli just nu.

Kallt ännu i slutet på veckan

De närmaste dagarna väntas temperaturen ligga under noll i Helsingfors. Vädret är mestadels molnigt, men ibland kan solen kika fram och lokala snöfall kan vara att vänta.
– Det är ändå inget större snöfallsområde som rör sig över Finland den här veckan, men lokalt snöfall på två till fem centimeter kan förekomma, säger Rinne.
Ute på Finska viken kommer det att falla större mängder snö. Den som rör sig ute till havs kan räkna med tio till tjugo centimeter snö.

ANDRA LÄSER