Edith Hammar får Stella Parland-priset

Edith Hammar tilldelas Stella Parland-priset. Hens gränsöverskridande humor får beröm i prismotiveringen.

Edith Hammar är bosatt i Helsingfors och har studerat vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hen jobbar på sin andra grafiska roman just nu. 
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
28.10.2022 00:03
Serietecknaren och bildkonstnären Edith Hammar (f. 1992) är årets vinnare av Stella Parland-priset på 7 000 euro.
Hen debuterade med den grafiska romanen Homo Line (Förlaget M) på hösten 2020, och nominerades till Serie-Finlandiapriset i fjol.
I Svenska kulturfondens prismotivering konstateras att: ”Edith Hammar skrider med hjälp av humorn över gränser från det ytliga till det djupa, töjer på strama normer och i teckningarna ses finurliga sätt att kombinera det finska med det svenska”.
– Humorn är jätteviktig för mig. Och det känns särskilt rörande att få uppskattning för den i en så tung tid som det är just nu. Jag är rörd och ärad! säger Hammar som avslöjar att hen håller på att slutföra sin andra bok för tillfället.
Hen avslöjar inte när den kommer, men berättar att den kommer handla om hens favoritsaker: ”homosex och tidsresor.”
En bild ur Edith Hammars debutroman Homo Line från 2020.
Läs HBL:s recension av Homo Line här: Skarpsynt debut gör upp med finländsk självbild

Hel och ren

Stella Parland-priset delas ut samtidigt som Vanessapriset, klockan 13.30 på Blåbärslandets scen under Helsingfors bokmässa på fredagen.
Enligt prismotiveringen utmanar Hammar det normala och vardagliga både ”lättjefullt och barskt”. Men serietecknarens outfit, som är vald inför utdelningen, kommer inte utmana det normala.
– Jag satsar helhjärtat på att vara hel och ren, säger Hammar och skrattar.
Priset har delats ut med tre års mellanrum sedan 2016, och det är Kulturfonden som utser vinnaren tillsammans med Stella Parlands (1974-2015) familj.
2019 gick priset till serietecknaren och illustratören Filippa Hella.

ANDRA LÄSER