Sverige tog segern i lejonens VM-genrep

Finland slutade sist i EHT-turneringen i Stockholm.

Sveriges Oskar Lång och Finlands Oliwer Kaski i klassikermötet i Stockholm.
Förlust mot Schweiz, Tjeckien och Sverige i den ordningen. Före det förlorade Finland även mot Sverige i en landskamp. Lejonens förberedelser till hemma-VM har inte gått helt spikrakt.
Max Friberg gav Sverige ledningen redan efter 49 sekunder och Joakim Nordström utökade till 2-0 innan Sakari Manninen kunde reducera till 2-1. I andra perioden slog Manninen till igen och kunde utjämna till 2-2, men strax före paus satte Joel Kjellman in 3-2 till värdlaget.
Emil Bemström satte 4-2 i power play i tiden 43.06, men bara 12 sekunder senare reducerade Harri Pesonen till 4-3. Närmare kom Finland inte, utan Sverige tog segern. Harri Säteri stod för 30 räddningar i Finlands mål.
– Vi har vunnit och förlorat matcher. Vanligtvis om vi förlorar och är smarta tränare så lär vi oss mer av förlusterna än av segrarna. Det är förstås meningen nu också, säger Finlands chefstränare Jukka Jalonen till Yle Urheilu.
– Lite seg start. Vi bättrade på, men vi nådde kanske inte riktigt vår bästa nivå. Här är förstås mycket annat att tänka på en seger, förlust eller oavgjort i den här matchen. Nu måste vi börja ta ut det slutliga VM-laget.
VM i Tammerfors och Helsingfors kör i gång på fredag. Finland möter Norge i premiären i Tammerfors.
ANDRA LÄSER