Här är HBL:s guide till 50 sevärda tv-serier

Mellandagarna är för många tv-seriernas och bingetittandets tid. Men hur hitta rätt i djungeln på Arenan, Netflix och HBO? Vilka var årets tv-snackisar? Har du försummat någon nordisk pärla? Eller borde du ta chansen att äntligen se någon äldre klassiker? HBL tipsar om 50 sevärda tv-serier i fem olika kategorier. Klicka på länkarna för mer elaborerade omdömen!

The crown

Drama & relationer

1. In treatment (2008–), HBO Max HHHHH
Välskriven och välspelad terapiserie med genialt enkelt upplägg; serien utspelar sig nästan uteslutande i terapirummet där terapeuten möter sina patienter. På fredagar går terapeuten själv i terapi.
2. The young pope (2016), HBO Max HHHII
Paolo Sorrentinos surrealistiska såpa om en ung amerikansk påve bjuder på ett härligt bildspråk och underhållande idéer. Jude Law är perfekt som småsint pretty boy-påve. Tror han ens på Gud?
3. The crown (2016–), Netflix HHHHH
Underbart storslaget och uppslukande drama om drottning Elizabeth II:s decennier på tronen, och den mest njutbara lektionen i brittisk samtidshistoria man kan tänka sig. Får en att börja googla.
4. Pose (2018–2021), alla säsonger på HBO Max, 2 på Netflix HHHHI
Aldrig förr har så många transpersoner setts i rollerna som i denna politiska såpa om ballroomkulturen i åttiotalets New York. Lyx och glamour står i bjärt kontrast till hemlöshet och utanförskap.
5. Normal people (2020), HBO Max HHHHH
Sally Rooneys roman som tv-serie är en intim och vacker skildring av två unga människors vänskap och av och på-förhållande under studieåren. Omöjlig kärlek av i dag, då självförverkligandet går först.
I may destroy you
6. I may destroy you (2020), HBO Max HHHHI
Samtycke och olika varianter av övergrepp är temat i en serie som låter dessa ämnen vara så svåra och komplexa som de ofta är. Skicklig balans mellan det komiska och att ta ämnet på djupaste allvar.
7. We are who we are (2020), HBO Max HHHHI
Call me by your name-regissören Luca Guadagnino tar oss med till ett somrigt Italien där ungdomar fördriver tiden på en amerikansk militärbas. Filmiskt, sinnligt och stämningsfullt med stark närvaro.
8. It's a sin (2021), HBO Max HHHHI
En sorts brittisk Torka aldrig tårar utan handskar om aidsepidemin i åttiotalets London då sjukdomen var skambelagd och innebar en dödsdom. En tragedi som börjar med livsglädje och slutar i död.
9. Firefly lane (2021), Netflix HHHHI
Dramakomedi med inslag av romance och feelgood som bärs upp av urstarka skådespelare och en smarrig åttiotalsmiljö. Lättsmält, såpigt och alldeles underbart, eskapism som tilltalar i dystra tider.
10. Scenes from a marriage (2021), HBO Max HHHHI
Lever inte upp till Bergmans original men för den som levt i ett långt äktenskap är serien oavbrutet fascinerande och förfärande. Troheten till originalet gör den till ett titthål in i en annan tid.

Spänning & mörker

1. The good wife (2009-2016) Viaplay & The good fight (2017–) HBO Max HHHHI
Två advokatserier som är syskonserier; den senare en uppföljare till den första. Om kvinnor som vill göra karriär och som tvingas göra det på männens villkor, och bli ännu skickligare än de.
2. Black mirror (2011–), Netflix HHHHH
Fristående novellfilmer som målar upp skräckscenarier av hur teknik kan bli en fälla för människan. Lysande välskrivet och välspelat, bjuder på både nattsvart samhällssatir och pulshöjande spänning.
Game of thrones
3. Game of thrones (2011–2019), HBO Max HHHHI
Visuellt, våldsamt och väldigt välberättat. Episk fantasy som var epokgörande tv, inte minst genom sin oförutsägbarhet – när som helst kan döden hinna ikapp din favoritkaraktär.
4. House of cards (2013–2018), Netflix HHHHI
Intensivt och mörkt om ett genomcyniskt äkta par i D.C. med omättliga maktambitioner. De första säsongerna är bäst, sedan pekar kurvan nedåt (och till sist hinner verkligheten ikapp Kevin Spacey).
5. Westworld (2016–), HBO Max HHHHI
I en nöjespark får besökarna göra vad de vill med de människolika robotarna. Om människans innersta väsen, hur obegränsad makt utan ansvar gröper ur den kanske mänskligaste av egenskaper: medkänslan.
6. The handmaid's tale (2017–), HBO Max HHHHI
Dystopin i Margret Atwoods roman är närmare oss nu än då romanen kom ut 1985. Det handlar om religiös fundamentalism som diktaturers redskap, nu som då. Elisabeth Moss är stark och skör i huvudrollen.
Chernobyl
7. Chernobyl (2019), HBO Max HHHHI
Miniserien om Tjernobylolyckan 1986 är ett snyggt hantverk om en vår tids största katastrofer. Svenske Johan Renck, med en bakgrund som musikvideoregissör, kombinerar skräck med ödesdiger skönhet.
8. His dark materials (2019–), HBO Max HHHII
Efterlängtad televiseringen av Philip Pullmans romantrilogi. Böckernas episodiska berättande passar utmärkt för tv; med filmmediets självklara elegans rör sig serien mellan de parallella världarna.
9. The queen's gambit (2020), Netflix HHHHI
Sextiotalsskildring som är en fröjd för ögat. En kvinnlig utvecklings- och hjältehistoria där superkraften handlar om att spela schack. Serien fick försäljningen av schackspel att skjuta i höjden.
10. The underground railroad (2021), Amazon Prime Video HHHHH
Det blir hisnande grymt och vackert när Barry Jenkins förvandlar Colson Whiteheads hyllade roman om 1800-talets slaveri i USA till tv-serie. En poetisk odyssé genom ett stycke svårsmält historia.

Polis & brott

Twin Peaks: the return
1. Twin Peaks (1990–1991, The return 2017), Viaplay HHHHI
Skräckstämning, drömsk surrealism och bisarr humor präglar Mark Frosts och David Lynchs egensinniga tv-klassiker med en tredje sladdsäsong. Dess miljöer och personligheter gjorde outplånligt intryck.
2. Bron (2011–2018), Netflix HHHII
Hårdkokt nordisk noir lokaliserad till Öresundsregionen. Kanske blir ondskan och våldet lite väl utstuderat efter ett tag, men Sofia Helin briljerar i rollen som briljant men socialt klumpig polis.
Line of duty
3. Line of duty (2012–2021) C More (6:e säsongen på Yle Arenan) HHHHI
Lysande polisserie som följer AC-12-styrkans outtröttliga jakt på rättsstatens rötägg. En fröjd för den som gillar intelligent spänning, ansikten med karaktär och brittiska dialekter och sociolekter.
True detective
4. True detective (2014–2019), HBO Max HHHHI
Intelligent och sofistikerat berättat polisdrama där varje säsong är fristående och har nya huvudpersoner och brott. Fokus ligger på utredarnas komplicerade psyken, miljöerna bidrar till stämningen.
5. Stranger things (2016–), Netflix HHHHI
Åttiotalsnostalgi, övernaturliga fenomen och duktiga barnskådespelare gör denna science fiction-thriller till underhållning i spielbergsk anda. Kitschigt, egensinnigt och faktiskt rätt skrämmande.
6. American crime story (2016–), Netflix HHHHH
Verklighetsbaserad antologiserie om olika amerikanska brott. Särskilt den andra säsongen om mordet på modeskaparen Gianni Versace är ett mästerverk, ett fruktansvärt starkt seriemördarporträtt.
7. Big little lies (2017–2019), HBO Max HHHHH
Skickligt berättat mordmysterium med storstjärnor i rollerna. Om rika människor vars liv bygger på större och mindre lögner. Alla kunde de också ha motiv att mörda – eller skäl att själva bli mördade.
8. Mindhunter (2017–2019), Netflix HHHHI
Om två gärningsmannaprofilerare på sjuttiotalet, med mera resonerande dialog än actionraffel. Spänningen ligger i det långsamma utforskandet och viljan att förstå det till synes makabert irrationella.
9. Mare of Easttown (2021), HBO Max HHHHI
Konventionellt polisdrama rent dramaturgiskt, men Kate Winslet gör en av sina bästa roller någonsin. Hennes halvsjaskiga, tärda medelåldersdetektiv är levande, irriterande och komplicerat älskvärd.
10. The beast must die (2021), C More HHHII
Ond bråd död och hämnden är ljuv är ingredienser när Dome Karukoski gör brittisk thrillerserie på Isle of Wight. Och får till det. Trots att tv-deckaren är gammal som gatan är slutresultatet fräscht.

Humor & satir

Curb your enthusiasm
1. Curb your enthusiasm (2000-), HBO Max HHHHH
Elva säsonger av besvärlig gubbhumor av yppersta sort. Seinfeldskaparen Larry Davids påstridiga alter ego måste vara en av tv-historiens mest odrägliga personligheter, men ack så underhållande.
Girls
2. Girls (2012–2017), HBO Max HHHHI
Lena Dunhams serie fick uppmärksamhet för sin dialog, elaka humor och nakenhet. Men lika mycket som om att knulla handlar den om hur det är att vara ung i ett tufft New York efter finanskrisen.
3. Orange is the new black (2013–2019), Netflix HHHHI
Rolig men också berörande fängelseserie, där den stora behållningen är de mångtaliga porträtten av kvinnor som på olika sätt hamnat snett. Skådespeleriet firar stora triumfer.
4. Catastrophe (2015–2019), Viaplay HHHHI
Två främlingar i mogen ålder blir gravida efter tillfälligt sex – och beslutar sig för att bli ihop för barnets skull. Festlig relationskomedi kryddad med ovanligt otrevliga vänner och släktingar.
5. Schitt's creek (2015–2020), C More HHHII
Den förmögna familjen Rose förlorar allt de äger – det enda de har kvar är en småstadshåla. Småkul och gulligt mysdrama om älskvärt bortskämda personer som tvingas anpassa sig till nya omständigheter.
Succession
6. Succession (2018–), HBO Max HHHHI
Hetaste tv-snackisen just nu är en svidande studie av snorrika människor som tar sin makt och sina pengar för givna och beter sig riktigt äckligt aningslöst. Utomordentligt bitskt och underhållande.
7. Fleabag (2016–2019), Amazon Prime Video HHHHH
Missa för all del inte denna blivande tv-klassiker! Man sitter och fnissar hysteriskt mest hela tiden. Men det är inte bara skruvad och sjuk humor, utan också tragikomedi, rent av kvalitetsdrama.
8. Insecure (2016–2021), HBO Max HHHHI
Alldaglig serie där alla huvudkaraktärer är afroamerikanska kvinnor porträtterade i helt vanliga situationer. Det festas, brunchas och talas om sex, och smygrasismen behandlas med ett stänk humor.
9. Dickinson (2019–), Apple TV+ HHHII
Emily Dickinson är en av den amerikanska litteraturens största. Hon är huvudpersonen i denna överhettade, ojämna och underbart anakronistiska tonårssåpa som är trogen dikterna snarare än epoken.
10. White lotus (2021), HBO Max HHHHI
Exotisk överklassexploatering i ett på ytan vackert semesterparadis. Det handlar om girighet, privilegier, och en viss oförmåga till empati. Inte sällan obekvämt – skrattar man med eller åt?

Icke-engelskspråkigt

1. Narcos (2015–2017), Netflix HHHHI
Blodigt, överdådigt manligt och sadistiskt om den colombianska knarkbaronen Pablo Escobar. En virvelvind av våldsam spänning och kusligt äkta voyeurism som bärs upp av fantastiska skådespelare.
2. Babylon Berlin (2017–), HBO Max & Viaplay HHHHI
Glöm den stelbenta tyska krimrutinen och pliktskyldiga epokdramer, Volker Kutschers kvalitetsdeckare har blivit ett sällsynt livaktigt tv-drama som är visuellt och musikaliskt genomtänkt och påkostat.
3. Ethos (2020), Netflix HHHHI
Juvelen i Netflix turkiska utbud är en dramaserie som nått stor publik i Turkiet och diskuterats livligt. Ovanligt modigt tar den upp traumatiska och känsliga polariseringar i det turkiska samhället.
4. Jag kommer (2020), Yle Arenan HHHII
En av de bästa serier som gjorts på finlandssvenska är en komisk och vågad ungdomsserie om sex. I bästa Bridget Jones-anda är huvudrollsinnehavaren Mathilda Kruse både relaterbart vanlig och charmig.
5. Tunna blå linjen (2021), Yle Arenan HHHHH
Urstark polisserie förlagd till Malmö, som förutom att den skildrar konflikten mellan det privata och professionella i yrket, även innehåller en sällsynt vacker och berörande kärlekshistoria.
6. Sisäilmaa (2021), Yle Arenan HHHII
Tiina Lymis dramakomedi, som utspelar sig på en arbets- och näringsbyrå, uppmuntrar till politisk reflektion och diskussion. I rollerna ses ett garde skådespelare som är i särklass i Finland i dag.
7. Snabba cash (2021), Netflix HHHHI
Jens Lapidus romantrilogi har fått en fristående fortsättning med nytt karaktärsgalleri. Föredömligt hårdkokt; bildspråket är febrigt, miljöerna doftar och dialogen är sprängfylld av förortssvenska.
8. Välkommen till Utmark (2021), HBO Max HHHII
Det blir inte mera macho än i den här norska serien, men bland de hårda nyporna finns det gott om galghumor. Resultatet är slående originellt, vilt och vackert, med karaktärer som växer så det knakar.
Kastanjemannen
9. Kastanjemannen (2021), Netflix HHHHI
Brottet-skaparen Søren Sveistrup är tillbaka i toppform med tv-versionen av sin kriminalroman. Ohyggligt välskrivet och spännande, med en visuell generositet som får det mesta att blekna.
10. En kunglig affär (2021), Yle Arenan HHHII
Den olagliga relationen mellan kung Gustaf V och källarmästare Kurt Haijby är ett välgjort drama om passion, och om besattheten att göra nästan vad som helst för att rädda monarkins rykte.

Urvalet och betygen är satta av HBL:s kulturredaktion utifrån de omdömen som HBL:s kritiker gett serierna genom åren.

ANDRA LÄSER