Tinder fick en kristen konkurrent – så här fungerar ”kärlekens algoritm”

Snygg, populär och cool eller någon som delar just dina värderingar? Tinder har fått en inhemsk konkurrent på dejtingmarknaden, en app där utseende inte är allt, utan algoritmerna är inställda enligt värderingar och kristen tro.

Valo är en finländsk dejtingapp som riktar sig till människor med kristen värdegrund. Den har vuxit snabbt under sitt första år och har nyligen lanserats i Italien.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
21.10.2022 05:01 UPPDATERAD 21.10.2022 10:01
Vad är det viktigaste när du söker en ny partner – att hen är snygg och attraktiv enligt så många som möjligt? Eller att det är en människa som har samma livssyn och förhoppningar på livet som du, möjligtvis med kristna förtecken? Nu finns det en dejtingapp som tar fasta på det senare. Valo vill satsa på långa relationer i stället för många snabba träffar.
Medan Tinder och flera andra dejtingappar rangordnar sina profiler enligt hur populära de är, eller hur många som gillar en viss profil, går den drygt ett år gamla appen Valo mot strömmen och strävar efter att sammanföra människor som har en likadan värdegrund. En livssyn som bygger på kristna värderingar.
– Vi är kanske naiva, men vår målsättning är att folk ska hitta långvariga relationer. All forskning visar att människor som har en likadan värdegrund har större chanser att hålla ihop en längre tid, säger Kristiina Fekete, som sköter om dejtingappen Valos medierelationer.
Valo för just nu en mycket synlig reklamkampanj, där man försöker få fram sitt budskap i såväl sociala medier som på traditionella ljustavlor på busshållplatser. Och det budskapet lyder ungefär så här: personer som har en kristen värdegrund har goda chanser att hitta sin partner bland likasinnade, kristna profiler.
– Jag får väldigt många frågor av singlar som undrar om de är tillräckligt kristna för att få skapa en profil i Valo. Mitt svar till dem är att alla som reagerar på Valos reklam och känner att vårt budskap står i samklang med deras egen världsbild hör till vår målgrupp. När man skapar en profil i Valo uppmanas man fylla i vilken församling man hör till, men det är inte ett krav att vara medlem i en kristen församling, säger Kristiina Fekete.

Hur är det med medlemmar i andra trossamfund, exempelvis muslimer, kan de också hitta sin partner via Valo?

– Vi riktar oss till den kristna delen av världen. Valo förenar människor som omfattar kristna värderingar som sin värdegrund, säger Kristiina Fekete.
Däremot måste man inte vara heterosexuell för att passa in i appens värdegrund, det går bra att söka en partner av samma kön.
Dejtingappen Valo har under sitt första verksamhetsår lockat 190 000 registrerade profiler i Finland. Appen lanserades i Sverige i juni och har sedan dess fått 40 000 svenska profiler.
I slutet av september uppdaterade Valo sina algoritmer, alltså de sökkriterier som datorer använder för att matcha ihop olika profiler, så att de ska ge önskat resultat.
– Många andra dejtingappar fungerar lite som spel, det är önskvärt att användarna hålls kvar så länge som möjligt. Därför är algoritmerna inställda så att man ständigt erbjuds intressantare profiler. Valo fungerar på ett annat sätt, vi använder kärlekens algoritmer. Vår målsättning är att våra användare ska hitta likasinnade, säger Kristiina Fekete.
Kärlekens algoritmer bygger enligt Valo på tre olika kategorier: förväntningar på livet, ens personliga värdegrund, som också omfattar den kristna aspekten, samt föremålen för ens intresse. Med hjälp av artificiell intelligens räknar applikationen sedan ihop sannolikheter för hur bra olika profiler skulle trivas i varandras sällskap och erbjuder användarna intressanta profiler att träffa.
– Hela 94 procent av dem som har registrerat en profil i Valo säger att de letar efter en varaktig relation, säger Kristiina Fekete.

Gratis med reklam

Appen Valo är en finländsk uppfinning. Den lanserades för ett drygt år sedan och har nu över 190 000 registrerade användare i Finland. Målsättningen är att expandera och sprida appen till hela den kristna världen. Appen lanserades i Sverige i juni och alldeles nyligen kom den italienska versionen ut på marknaden. Att upprätthålla en profil kostar mellan 0 och 6,99 euro per månad.
– Det kostar inget att ladda ner appen och gratisversionen fungerar i princip på samma sätt som betalversionen. Skillnaden är att det inte finns reklamer i versionen Valo+, förklarar Kristiina Fekete.
För att en liknande applikation ska fungera optimalt krävs att den har tillräckligt många användare, så att urvalet ska vara tillräckligt stort. I nuläget ansluter sig ungefär tusen nya profiler till Valo dagligen. Med den farten tar det ungefär fyra månader att uppnå det optimala läget.
För att ringa in centrala begrepp i ens eget liv uppmanas användarna kryssa för nyckelord när de registrerar en profil i appen Valo.
– Ju bättre profil du skapar och ju mer du berättar om dig själv, desto bättre chanser har du att bli sammankopplad med människor som tycker och tänker som du, säger Kristiina Fekete.
Appen är programmerad enligt något som liknar logiskt tänkande. Om en profil uppger att dennes hobby är att vandra kan algoritmerna automatiskt sammankoppla den med profiler som gillar uteliv, friluftsliv och skogspromenader. Arbetet med att utöka detta logiska tänkande pågår ständigt, ju längre tid som går desto bättre lär sig programmet att sammanlänka ordlistor som hänger ihop.
Bakom appen Valo finns företaget Kotisataman Deitti, som har erbjudit kristna dejtingtjänster i över 20 år. Initiativtagaren är ingenjören och psykologen Miika-Markus Järvelä, som själv har vuxit upp i ett kristet hem, föräldrarna var medlemmar i en pingstförsamling.

ANDRA LÄSER