Caroline Seger om OS-finalen: "Det absolut värsta jag har varit med om"

Det är inget totalt mörker längre. Men Caroline Seger räknar med att få bära med sig minnet av den tunga straffmissen i OS-finalen för alltid. – Det absolut värsta som jag har varit med om, säger hon.

Caroline Seger i samband med onsdagens landslagsträning i Bratislava.
16.09.2021 12:39
Det har gått drygt en månad sedan Caroline Seger stegade fram till straffpunkten i den heta Yokohamakvällen. Hon hade chansen att avgöra finalen, kunde nästan ta på det historiska OS-guldet, men hur det gick sedan vet vi: straffen gick över ribban, Kanada knep guldet – och Seger fick uppleva fotbollskarriärens överlägset tyngsta ögonblick.
Nu känns det bättre.
Helt bra kommer det kanske aldrig bli.
– Jag har varit med om mycket i min karriär, det har varit en lång karriär så jag har varit med om att både vinna och förlora. Men det här var det absolut värsta som jag har varit med om, säger Caroline Seger efter onsdagens landslagsträning i Bratislava, inför fredagens VM-kvalpremiär mot Slovakien.
– Det har inte varit lätt och jag tror att det är en känsla som man kommer att bära med sig i resten av sitt liv. Det blir bättre, och det har blivit bättre, men jag tror nog att jag får leva med det helt enkelt.

Flydde landet

Förutom en tv-intervju dagen efter finalen, och ett öppenhjärtigt Instagraminlägg någon vecka senare, är det här första gången som Seger pratar ut om OS-besvikelsen.
36-åringen säger att det varit en väldigt tuff tid sedan dess, men att hon haft bästa tänkbara stöttning från familj, vänner och landslaget. Direkt efter OS åkte hon till Spanien med några kompisar, bland annat Rosengårds sportchef, landslagslegendaren Therese Sjögran.
– Just där och då (efter OS-finalen) tänker man ju att livet inte kan bli värre. Det blir ju en sorg som man tvingas gå igenom och bearbeta på sitt sätt. Som tur är har jag haft absolut bästa möjliga hjälp. Tack och lov, för det har behövts.

Missen gör sig påmind

Av förklarliga skäl har hon inte tänkt se om OS-finalen, än mindre straffläggningen. Men den där missen gör sig ändå påmind när hon minst anar det.
– Bilderna från just det tillfället dyker upp ibland, det kan komma när som helst. Det kan komma en vanlig dag, när jag precis har vaknat eller när jag är på träning.
Kanske kan Caroline Seger vända upplevelsen till något positivt så småningom. Men i sitt resonemang om saken är det tydligt att det är ett sår som fortfarande väntar på att läka.
– Jag vill gärna vinna allt, vara bäst på allt och lyckas med allt, så för mig är det inte så konstigt att det här jagar mig. Jag förstår att fotbollen är väldigt liten i det stora hela, men det är ju mitt stora hela. Fotbollen har varit mitt liv så länge jag kan minnas, så det betyder jättemycket.
– Det är en viktig erfarenhet att ta med sig i livet och jag kommer kanske kunna använda det på något sätt, jag vet inte hur än, men jag får lista ut det. Vi tar det längre fram.

Siktar på EM

Silverpengen från Tokyo ligger i lägenheten i Malmö, den har varken en bättre eller sämre plats än någon annan medaljer, säger Caroline Seger. Men drömmen om att en dag få trumfa den med ett mästerskapsguld lever vidare.
Att sluta i landslaget har aldrig varit aktuellt, inte ens direkt efter OS-finalen, och EM i England är fortsatt nästa stora mål.
– Mitt fokus ligger på att jag ska kunna vara med, säger Seger.
– Är jag bara motiverad och tillräckligt hungrig och sugen för att fortsätta, så är det såklart drömmarnas dröm – att få lov att uppleva det en gång under ens karriär. Nu när man har varit så nära.
Sverige inleder kvalet till VM 2023 borta mot Slovakien på fredag.

Caroline Seger

Född: den 19 mars 1985 i Gantofta.
Position: innermittfältare.
Klubb: Rosengård.
Klubbar: Stattena (2001–2004), Linköping (2005–09), Philadelphia (2010), Western New York Flash (2011), Ldb FC Malmö (2011), Tyresö (2012–14), Paris Saint-Germain (2014–16), Lyon (2016–2017), Rosengård (2017–).
Landskamper/mål: 221/29.
Meriter i urval: OS-silver 2021 och 2016, VM-brons 2019, VM-brons 2011, EM-brons 2005, Diamantbollen 2019 och 2009, SM-guld med Tyresö 2012, med Ldb Malmö 2011, med Linköping 2009. Ligaseger i USA med Western New York Flash 2011, fransk mästare, cupmästare och Champions League-mästare med Lyon 2017. Guld i svenska cupen med Linköping 2006, 2008 och 2009 och med Rosengård 2017 och 2018.

ANDRA LÄSER