Finländska forskare har utrett Karl XII:s död – så här gick det till

I över 300 år har man spekulerat kring hur det egentligen gick till då Karl XII dog – blev kungen lönnmördad av krigströtta svenska soldater eller var det norrmännen som avfyrade det dödliga skottet? Nu kan Uleåborgs universitet bekräfta dödsorsaken.

Karl XII (1682–1718) på en målning av Johan David Swartz
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
23.11.2022 09:01 UPPDATERAD 23.11.2022 13:29
En dimmig novemberkväll 1718 sköts Sveriges kung Karl XII till döds vid den norska fästningen Fredriksten. Karl XII:s död innebar samtidigt slutet för Sveriges stormaktstid.
Kungen dog omedelbart av en kula i huvudet, men detaljerna kring vem det var som sköt kungen har förblivit en gåta i över 300 år.
Under årens lopp har otaliga teorier presenterats om mordet och det har spekulerats i om kulan som avfyrades var tillverkad av järn, bly eller om det i själva verket var en knapp från kungens egen uniform.
Karl XII:s kropp har obducerats tre gånger och röntgenbilder tagits på kraniet för att utreda dödsorsaken.
Nu kan forskare vid Uleåborgs universitet slutligen bekräfta dödsorsaken. Vid universitetet har man använt sig av bland annat rättsmedicinska forskningsmetoder, provskjutningar och de nyaste dödsorsaksrapporterna för att lösa mysteriet. Man har undersökt storleken på skotthålet i filthatten som kungen bar då han träffades av kulan och skottskadan på kraniet som syns på röntgenbilder.

Fiendens kula 

Forskarna slår en gång för alla hål på myten om att Karl XII lönnmördades av sina egna soldater. Med största sannolikhet var det inte heller en blykula som dödade kungen, hävdar forskarna. Blykulan skulle ha lämnat andra slags spår i skallen än det som syns på röntgenbilderna.
Baserat på forskningen verkar det mest troligt att projektilen som dödade Karl XII var en järnkula med en diameter på långt över 20 millimeter. Kulan flög troligtvis med en hastighet på cirka 200 m/s, vilket skulle motsvara hastigheten för en projektil som avfyrades från cirka 200 meters avstånd från Fredrikstens fästning. Med största sannolikhet var det fiendens kula som tog livet av Karl XII.

ANDRA LÄSER