Processen kom av sig helt i United – också spelarna bär ett ansvar

En managers uppgift är att passa in pusselbitarna som står till hens förfogande efter bästa förmåga. Där har Ole Gunnar Solskjær misslyckats och det kostade honom jobbet i den vacklande jätten vid namn Manchester United.

Ole Gunnar Solskjær blev ingen lösning på Manchester Uniteds problem.
21.11.2021 11:45 UPPDATERAD 21.11.2021 14:24
1-4 mot Watford efter ännu en hopplös insats blev nådastöten för norrmannen som lämnar klubben med en segerprocent på visserligen hyfsade 54 men utan en enda buckla att visa upp.
Under sina knappa tre år vid spakarna såg det stundtals mer lovande ut men den före detta toppanfallaren lyckades i inget skede hitta den optimala balansen i laget.
Att han inte lyckades organisera en fungerande defensiv under sina tre år är svagt. Allt börjar där och har du inte kunnandet att få den biten att fungera är du rökt då det gäller de riktigt tunga posterna.
Solskjær får garanterat chansen i mindre PL-klubbar om han vill i fortsättningen men till de stora klubbarnas bänk blev vägen betydligt längre i och med misslyckandet i Manchester United.
Att utveckla ett lag är en komplicerad och komplex process. Solskjær hade, åtminstone inte ännu, färdigheterna som krävdes. Norrmannen kanske är ännu en av de forna storspelarna som ville för mycket, för snabbt och för tidigt.
Givetvis så att också spelarna, sportchefer och klubbdirektörer får se sig i spegeln.
Hur Harry Maguire kan vara så bra i det engelska landslaget och så osäker i Manchester United är en het fråga. Balansen i det engelska landslaget är bättre och det defensiva centrala mittfältet bättre än i klubblaget. Spelare som Fred och McTominay ska inte vara ordinarie i ett lag i den här storleksklassen och varför Donny van de Beek över huvud taget köptes in är ett mysterium då den forna Ajax-spelaren fått ytterst litet ansvar.
Victor Lindelöf är en av Premier League osäkraste backar för tillfället och osäkerheten har också börjat smyga sig in i hans spel i Blågult. Att självförtroendet inte är på topp är lätt att se.
Lindelöfs styrkor har aldrig legat i markering eller snabbhet. I landslaget får han ofta ett stort ansvar i uppspelen. Det är han bra på. I United är rollerna så suddiga att alla spelare lider. Och Lindelöfs egenskaper skulle passa bättre in i La Liga eller Serie A än i Premier League där tempot är kolossalt upptrissat hela tiden.
Hur som helst ska ett lag som värderas till en knapp miljard euro spela betydligt bättre än så här.
Cristiano Ronaldo har räddat laget i Champions League men bara gjort ett mål i de senaste sju ligamatcherna.
Portugisen har kritiserats för sin ovilja att delta i försvarsarbetet och presspelet. Att portugisen inte jobbar så hårt hemåt kan inte komma som någon överraskning för någon. Det gjorde han inte i Real Madrid eller Juventus heller. CR7 var tämligen illa omtyckt av majoriteten av klubbkamraterna i Juventus och 36 år gammal och med hans cv är han knappast den lättaste personen att ha i sitt lag.
Men portugisens värde mäts inte endast på planen. Hans PR-värde och genomslagskraft på sociala medier är oerhörd och sådant uppskattas hos familjen Glazer som äger klubben.
Assisterande tränaren Michael Carrick tar tillfälligt över laget och leder truppen mot Villarreal i Champions League på tisdag.
Den här säsongen gäller det närmast att minimera eländet och se till att laget kniper en plats bland de fyra bästa i ligan.
Chelsea, Manchester City och Liverpool står i en klass för sig med Londonlaget som mästarkandidat nummer ett.
Sedan är det väldigt jämnt. West Ham, Arsenal, Manchester United och Tottenham ska inte räknas ut heller.
Efter att Sir Alex Ferguson lämnade klubben 2013 har laget vunnit en Europa League-titel, en FA-cup-titel och en ligacuptitel.
Med den legendariska skotten vid rodret blev det under 27 år bland annat tretton ligatitlar, fem FA-cup-titlar (turneringen hade inte alltid särskilt hög prioritet för Ferguson), två Champions League-titlar och en cupvinnarcup-titel.
United hade under många år en aura av oövervinnerlighet över sig. Den försvann under David Moyes, Louis van Gaal och José Mourinho.
I en perfekt värld hade Solskjær med sitt starkt bultande Unitedhjärta kunnat återföra den andan och auran inom klubben. Men världen är sällan perfekt. Inte ens för änglar från Molde.
Vem som tar över på sikt? Zinedine Zidane står högst på önskelistan och hans dokumenterade förmåga att handskas med storstjärnor kunde passa bra in i ett lag med stora egon.
Om Zidane vill komma till Old Trafford är en annan femma. Och vill han göra det under pågående säsong?
Efter fyra misslyckade tränarval är det skäl för United att träffa rätt nästa gång. Annars ökar avståndet till topplagen i Premier League ytterligare.

ANDRA LÄSER