76 skolflickor räddade i Nigeria

Byn Dapchi i nordöstra Nigeria. Bild: TT

Militären i Nigeria har räddat 76 skolflickor, och hittat två döda efter att jihadiströrelsen Boko Haram tog sig in i byn Dapchi.

Militären förde tillbaka flickorna till byn Dapchi i nordöstra delen av landet sent på onsdagen, enligt uppgifter från flera föräldrar, boende i byn och en lokal regeringstjänsteman.

– Alla firar att de kommit tillbaka med sång och böner till Gud den allsmäktige, säger Babagana Umar, en av föräldrarna vars dotter varit försvunnen.

– De enda tråkiga nyheterna är att två av flickorna hittats döda, och det finns ingen förklaring till det här, säger han.

13 saknas fortfarande

Boko Haram angrep byn i måndags kväll. Beväpnade män körde in i byn med pick up-bilar, med siktet inställt på en flickskola i området. Personalen på skolan bestämde sig för att fly med eleverna när skottlossning och detonationer hördes inifrån byn.

Enligt de första rapporterna verkade det som om alla flickor på skolan genom flykten hade lyckats undkomma den hotande kidnappningen.

Tidigare under dagen sade källor till Reuters att det visat sig att 91 personer försvunnit, efter att de haft ett upprop bland skolans elever. Minst 13 elever saknas fortfarande.

Bekräftar räddningsaktion

Polis och statliga tjänstemän sade under onsdagen att det inte fanns några bevis på att flickorna hade kidnappats. Senare kom ett uttalande från regeringen i delstaten Yobe att militären räddat några av eleverna från Boko Haram.

2014 genomförde Boko Haram en uppmärksammad kidnappningsräd i staden Chibok, beläget omkring cirka 20 mil nordväst om Dapchi. Den gången kidnappades omkring 270 flickor. 60 av dem lyckades fly och många av de andra har sedan dess successivt frigivits efter förhandlingar. Cirka 100 av de flickorna beräknas dock fortfarande befinna sig i Boko Harams våld.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46