Tokajev: Fredsstyrkans jobb redan klart

De ryskledda styrkor som fått kontroll på läget i Kazakstan börjar lämna landet redan på onsdag, meddelar president Kasym-Zjomart Tokajev.

En utbränd bil står kvar i centrala Almaty efter förra veckans våldsamheter. Bild från måndagen.
TT
11.01.2022 10:03 UPPDATERAD 11.01.2022 12:47
– Huvuduppdraget för fredsbevararna från ODKB har avslutats framgångsrikt, säger han i majlis, det kazakiska parlamentets underhus, rapporterar nyhetsbyråer.
Kasym-Zjomart Tokajev själv vädjade till den regionala samarbetsorganisationen ODKB – dominerad av Ryssland – i förra veckan, då folkliga protester mot den hårdföra regimen accelererat snabbt. En elitstyrka från ODKB, ledd av befäl från Ryssland och Belarus, anlände enligt asiatiska medier den gångna helgen.
– Om två dagar inleds ett tillbakadragande i faser, säger Tokajev.
– Processen kommer att ta högst tio dagar.
Tokajev fick under sessionen också godkänt av majlis för förslaget att den nye tillförordnade premiärministern Alichan Smajlov tar över det jobbet permanent.
Protesterna har av Tokajev och hans mäktige allierade Rysslands president Vladimir Putin beskrivits som ett kuppförsök lett av internationella terrorister. Det började med upprördhet över en borttagen reglering av priset på fossil fordonsgas. Sedan utbröt mer allmän upprördhet över hur landet styrs.
Men mycket av både bakgrunden och händelseförloppet är höljt i dunkel, särskilt som internet stängdes under nästan en vecka. Ett antal dödsoffer, oklart hur många, verkar ha krävts i våldsamheterna.

ANDRA LÄSER