Jon Sallinen: ”Ingen stjärna – bara en skidåkare från Finland”

Karriärens första världscupseger, brons i X Games och VM-silver. Freeskiåkaren Jon Sallinens vinter har varit något utöver det vanliga.

Freeskiåkaren Jon Sallinen tog en deltävlingsseger i världscupen, silver i VM och brons i X Games inom loppet av en och en halv månad.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
17.03.2023 05:01
– Snabbt har tiden gått. Det var ju helt just vi satt här senast, säger freeskiåkaren och färska VM-silvermedaljören Jon Sallinen med ett leende då han slår sig ner i soffan på Ski Sport Finlands kontor i Helsingfors.
Sallinen syftar på en förmiddag i början av januari då han ställde upp för en intervju precis före avresan mot vintersportparadiset Aspen och prestigefyllda X Games dit han överraskande hade fått inbjudan.
Sedan dess har Sallinen bokstavligen flugit fram. I sitt genrep inför X Games, i världscupen i Calgary, skrällde 22-åringen till med ett perfekt åk som gav honom karriärens första deltävlingsseger i halfpipe i världscupsammanhang.
En vecka senare blixtrade han till igen då han vann brons i X Games i sin gamla ”hemmabacke” framför en överraskande stor hejarklack. Många av Sallinens gamla studiekompisar från Colorado Rocky Mountain High School, ett stenkast från Aspen, var nämligen på plats för att följa med den finlandssvenska våghalsens X Games-debut.
– Kompisarna från Aspen Valley visste att jag var på väg och var jätteivriga att få komma och se på. Jag visste inte att de hade gjort skyltar med mitt namn och allt möjligt sådant. Det var jättecoolt att ha nära kompisar på plats. Att få medalj i mitt första X Games var stort, berättar Sallinen.

Fyra i världscupen

I X Games blev det nervöst värre då Sallinen efter sitt sista åk var tvungen att följa med en handfull konkurrenter försöka sig på att slå hans bronspoäng. I VM i exotiska vintersportnationen Georgien präglades finalen också av dramatik och spänning.
Sallinen var tvåa inför den sista omgången och fick se två medtävlare slå hans poäng och peta ner honom till en snöplig fjärdeplats inför det tredje och sista åket. Då slog han till med ett dunderåk som lyfte upp honom i en kortlivad ledning.
– Det nästsista hoppet i mitt åk hade jag bara lyckats med en gång under träningarna. Men sen i finalen gick allt som jag hade planerat. Jag fick bra fart och landade hoppet.
Utöver att det nästsista tricket har vållat vissa problem, tvingades Sallinen dessutom stå över den förberedande världscuptävlingen inför VM på grund av en skada i revbensbrosken.
Jon Sallinen i farten.
Men Sallinen höll huvudet kallt och bevisade att han är en stjärna på freeskihimlen.
– Jag själv tycker att jag bara är en skidåkare från Finland som gör vad jag gillar att göra. Inte tycker jag själv att jag är någon stjärna ännu. Men resultaten berättar att man hör hemma ganska högt i toppen, säger Sallinen som kom fyra totalt i världscupen i halfpipe.

”Vill vara bra överallt i skidåkningen”

Stjärna eller inte så var vintern 2022–23 säsongen då Sallinen tog sina första stora kliv mot den absoluta världstoppen. Han vet att det finns mycket jobb kvar att göra och han är också beredd att ta på sig arbetshandskarna. Sallinen vill inte bara vara känd som en halfpipespecialist utan vill också utmärka sig annanstans i pisten.
– Jag vill vara bra överallt i skidåkningen, säger Sallinen som öppnar för tävlingar både i slopestyle och freeride samt medverkan i filmprojekt.
– Just nu har jag fokus på att tävla och bygga upp mitt namn. Sen när man klarat sig tillräckligt bra så kan man öppna för andra grejer.

ANDRA LÄSER