Välhumlat för hela slanten

Dagens ölruta fokuserar på välhumlade ale, så kallade IPA. I dag är IPA den vanligaste ölstilen i världen efter ljusa lageröl och ölvänners önskan om mer humlerika öl verkar vara ändlös.

Ölstilen India Pale Ale har sitt ursprung i England där den under 1800-talet skeppades över till Indien. Den högre alkoholhalten och den stora mängden humle gjorde att ölet klarade den långa båtfärden. Sedan glömdes ölstilen bort fram tills de moderna amerikanska småbryggerierna igen lyfte fram den under slutet av förra seklet.
752324 Dasher Majestic India Pale Ale 6,2 %, Jacobstads, Nykarleby
Grumlig, kopparfärgad amerikansk IPA i västkuststil med tillhörande citrustoner och maltbas. Doften är trevligt fruktig med toner av persika och grapefrukt, humletyperna Centennial, Citra och Cascade fungerar trevligt ihop. Aningen jästestrar också i doften. Smaken är fräsch och trevlig, men lite väl grov metallisk beska i slutet. Jag skulle själv gärna ha sett en aning mer djup i malttonerna, men som helhet ett gott och lyckat öl!
Pris: 4,93 euro / 33 cl
Betyg: HHHII
733564 Imperial Pine Cone Saison 7,2 %, Mallaskosken Panimo, Seinäjoki
Det är inte alla som brygger öl på tallkottar, men Mallaskoski har i denna halvmörka saison prövat sig på att använda kottar som krydda. Doften är därmed ganska kryddig, lite pepprig med något ”skogigt” i bakgrunden. Smaken är torr med mycket kolsyra. Som helhet ett öl som är gott i mindre mängder men känns aningen tungdrucket. En eloge för idén.
Pris: 4,53 euro / 33 cl
Betyg: HHHII
723536 Bock 6,0 %, Malmgård, bryggd hos Saimaa Brewing Co i S:t Michel
Så vitt jag vet är detta det första lagerölet i Malmgårds namn. Det kraftiga lagerölet har en vacker bärnstensfärg, karamellmaltig doft som för tankarna till höst och rentav julöl. Smaken är lagom fyllig för styrkan med trevlig maltsötma, kvar på tungan blir en trevlig beska med lite stickande alkohol. Ett välbryggt inhemskt bocköl som passar till mustiga grytor och mysiga kvällar.
Pris: 3,48 euro / 50 cl
Betyg: HHHHI
758314 Juicy Lucy IIIPA 10,0 %, CoolHead & Donut Island, Tusby
Två av Finlands bästa bryggare av humlebomber har slagit ihop sina huvuden och bryggt denna Trippel IPA i New England-stil, med andra ord en mycket kraftig och grumlig ale med låg beska och mycket tropiska humlearomer samt vaniljtoner från jästen. Doften är stilenligt komplext tropisk, smaken är lagom fyllig och döljer alkoholen väl. Efterbeskan är inte för hög, kvar på tungan blir en välbalanserad helhet som för sin styrka är överraskande lättdrucken. Ett gott öl att njuta av i goda vänners lag!
Pris: 5,35 euro / 33 cl
Betyg: HHHHI
701064 The Bastard Princess Double Dry-Hopped India Pale Ale 6,0 %, Amager, Danmark
Då det gäller humlerika öl visar Amager ofta var skåpet skall stå och denna IPA utgör inget undantag. Denna ljusa, grumliga ale simmar i tropiska humlearomer samt jästtoner som för tankarna till tuttifrutti-tuggummi. Smaken är behaglig och torr, vilket lyfter fram aromerna, aningen sötsur på tungan. Smått tungt på gommen men en mycket välbryggd IPA av danskarna!
Pris: 4,50 euro / 33 cl
Betyg: HHHHI
919874 New England IPA 7,0 %, Fuller’s & Cloudwater, England
Legendariska Fuller’s bryggeriet från London har på sistone gjort många öl i samarbete med andra bryggerier och denna IPA är bryggd tillsammans med Cloudwater från Manchester. Ölet har en torr, pepprig doft tillsammans med en inte så fräsch humlesmak. Smaken är aningen sträv, besk och kryddig med len kolsyra. Ölet är inte helt i balans med en torr eftersmak, helheten vill inte riktigt fungera vilket känns som en besvikelse då ölet är bryggt av två respektfulla bryggerier.
Pris: 4,50 euro / 33 cl
Betyg: HHIII
Nealkoholinis IPA 0,0 %, Rinkuškiai, Litauen
Ganska sällan stöter man på nya alkoholfria IPAn. Detta kopparfärgade litauiska öl på burk har en doft där man hittar en del humle men också honung och kartong. Smaken är ganska söt med en sträv beska. Nja, nog har jag druckit godare alkoholfria brygder. Bryggeriet har också lanserat ett alkoholfritt lageröl, båda finns tillgängliga i välrenommerade matbutiker.
Pris: ca 2,00 euro / 50 cl
Betyg: HHIII
744264 Hanami India Pale Lager 5,8 %, Nomada Brewing, Spanien
Från Barcelona kommer detta ofiltrerade glutenfria lageröl med asiatiska citrusfrukter, japanska kryddor samt körsbärsblommor som kryddor. Ölet har en mycket behaglig arom av kryddighet samt mogen frukt och citrus. Smaken har en viss nyans av våt kartong men är fräsch, kvar på tungan blir en beska som liknar smaken av pomeransskal. Ett intressant, läckert och mångfasetterat öl som väl går ihop med asiatiska rätter.
Pris: 4,58 euro / 33 cl
Betyg: HHHHI

ANDRA LÄSER