Den nya regeringen fortsätter med samma partier och regeringsprogram

Regeringssonderingarna gick hastigt och bjöd på inga överraskningar. Den nya regeringen fortsätter med samma partier som den föregående.

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) var nöjd med regeringssonderingarna, som var närmast formella.
Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) är nöjd med regeringssonderingarna, meddelade han efter att sonderingarna var avslutade på söndag eftermiddag. Den nya regeringen fortsätter med samma partier och samma regeringsprogram som den föregående, endast statsministern byts ut.
– Resultatet av sonderingarna är att vi kan bilda en regering på den nuvarande grunden, säger Rinne.
De aktuella regeringssonderingarna torde gå till historien som de snabbaste genom tiderna. Rinne utnämndes som regeringssonderare i torsdags.
Regeringssonderingarna bjöd på inga överraskningar. Det var redan i förväg känt att den föregående regeringens partier gärna ville bilda en ny regering, det vill säga SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP.
Rinne träffade riksdagsgruppernas representanter på söndag förmiddag och tidig eftermiddag. Alla riksdagsgrupper förutom Rörelse Nu deltog i sonderingarna.
– Jag tror att vi kan gå framåt i rask takt, säger Rinne.
Rinne ville inte diskutera sin egen framtid på den efterföljande presskonferensen.
Rinne måste avgå som statsminister i tisdags efter att regeringspartiet Centern förlorade förtroendet till honom. SDP väljer en ny statsminister, egentligen statsministerkandidat, på söndag.
Den nya regeringen torde kunna inleda sitt arbete på tisdag.
ANDRA LÄSER