Sofia Michelsen klar för snapsvise-VM – skrev Finlands bästa snapsvisa

”Hellre en snaps i handen än tio virtuellt”, så löd juryns motivering när vinnaren i Snapsvise-FM korades på lördagen.

Snapsvisemästaren Sofia Michelsen
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
10.10.2022 20:40 UPPDATERAD 11.10.2022 07:48
Instagramvisan – så heter Sofia Michelsens segrande snapsvisa. Hon tog hem guldet i de finländska mästerskapen i nyskrivna snapsvisor.
I år var första gången som Michelsen ställde upp i tävlingen, som ordnas av Finlandssvenska rimakademin, men att skriva egna snapsvisor är inget nytt för henne. 
– Mitt gäng från Åbo Akademis studentkörer har skrivit egna snapsvisor i över 15 år, men då har det varit ”inside jokes” eller till något specifikt tillfälle.
I dag bor hon i Bryssel, där snapsvisor ännu är något främmande. Michelsen, född i Jakobstad, jobbar dock på svenska och umgås också med finländare som ordnar gemensamma kräftskivor och sjunger snapsvisor. 
– Det är en så rolig gemenskapsbyggande tradition. Det blir alltid uppsluppet när man sjunger snapsvisor, både av snapsen och av visorna.
Nu är Michelsen tillsammans med fyra andra deltagare uttagna till snapsvise-VM som ordnas i Stockholm den 19 november.

Vilken snapsvisa är din personliga favorit?

Christian Anderssons vinnande bidrag i snapsvise-FM Biskop Henriks snapsvisa. Den använder samma melodi som min, det verkar vara ett vinnande koncept. 

Instagramvisan

Melodi: Imbelupet
Tänk om livet ändå var som Instagram:
Vackra människor, glada barn och fest och glam.
Ingen har några bekymmer, ingen har det dåligt ställt.
Synd att snapsen är helt smaklös virtuellt!
Artikeln uppdaterades klockan 21.27 med att totalt fem deltagare (Michelsen och fyra andra) är uttagna till snapsvise-VM, tidigare stod det tre.

ANDRA LÄSER