Finns sommarteater i Esbo tror på en sommar även i år – övar på distans

Förberedelserna inför sommarens evenemang har satts på undantag, precis som allt annat i vårt samhälle just nu. Teatergänget vid Finns sommarteater tror ändå på en sommar också i år och övar planenligt på pjäsen Vi på Saltkråkan.

Jens Nyström spelar rollen som tjejtjusaren Krister på Saltkråkan, han som svärmar för storasyster Malin. Han övar sina repliker på distans tillsammans med regissören Ylva Edlund.
14.04.2020 10:31 UPPDATERAD 14.04.2020 10:32
Att läsa manus och öva på repliker går ganska bra via videokonferens, det skiljer sig inte nämnvärt från distanslektioner i skolan eller videomöten på kontoret. Men hur gör man med sång- och dansövningar? Det har många teateramatörer fått lära sig under den gångna månaden, så också teatergänget vid Finns sommarteater i Esbo. De övar på pjäsen Vi på Saltkråkan, som borde ha premiär i början av juni. Men framtiden är väldigt osäker just nu och ingen kan säga om det alls ordnas några sommarjippon i sommar.
– Vi övar som vanligt flera gånger i veckan och förbereder oss inför spelsäsongen som planerat. Men det är klart att vi inser att det kan komma förändringar i tidtabellen. Jag följer jättenoga med regeringens info för att veta vad som gäller, säger Robert Ingman, producent för Finns sommarteater.
Han är ny i just den rollen, men har i 15 års tid jobbat som producent för olika slags evenemang inom ramen för sitt företag. I fjolårets pjäs Pippi Långstrump stod Ingman på scenen och spelade läraren i Tommy och Annikas skola. Nu har han fått lära sig en massa nya saker om hur man producerar amatörteater och också ta ställning till vad som händer om inga publiktillställningar får ordnas i juni.

ANDRA LÄSER