Ny fransk sexlag ska skydda minderåriga

Frankrike förbjuder sex med minderåriga under 15 år. Alla sexuella handlingar mot minderåriga kommer nu i lagens ögon att ses som våldtäkt och kan ge fängelsestraff i upp till 20 år.– Vi rör inte barn. Ingen förövare ska kunna luta sig mot att en minderårig har gett sitt samtycke, säger justitieminister Éric Dupond-Moretti.

Frankrikes justitieminister Éric Dupond-Moretti. Arkivbild.
Den franska nationalförsamlingen antog enhälligt den nya lagen om sexualbrott mot minderåriga, som kom efter en rad uppmärksammade fall som avslöjats sedan metoo-rörelsen kastat ljus på sexuella övergrepp.
– Det här är en historisk lag för våra barn och vårt samhälle, säger justitieminister Éric Dupond-Moretti.
Enligt tidigare lagar behövde åklagare bevisa att våld eller hot förekommit för att kunna åtala en förövare för våldtäkt eller sexuella övergrepp mot minderåriga.
Lagen gör undantag för fall där åldersskillnaden är mindre än fem år, vilket Dupond-Moretti motiverar med att han inte vill se åtal "mot 18-åringar som har sex med en flicka som är 14 och ett halvt år och som samtyckt".
Initiativet till lagen kom från den franska senaten. Åldersgränsen sattes där först till 13 år, vilket president Emmanuel Macron och hans regering höjde till 15. I fall med incest är gränsen 18 år.
Lagen kommer tre år efter en annan fransk sexualbrottslag där sexuella trakasserier på gator och i kollektivtrafiken förbjöds. Den som bryter mot den lagen riskerar böter på upp till 750 euro, eller 1 500 om det finns försvårande omständigheter som att offret är under 15 år.
ANDRA LÄSER