50 eller 400 – oklart hur många som saknas efter skolattack i Nigeria

Över ett dygn efter en väpnad attack mot ett skolinternat i Kankara i Nigeria är det fortfarande oklart hur många elever som saknas. Förtvivlade föräldrar som tagit sig till skolan på söndagen berättar att deras barn finns bland de försvunna.

Enligt Nigerias president Muhammadu Buhari har militären inlett en eldstrid med de misstänkta skolkidnapparna. Arkivbild.
Filip Norman/TT
13.12.2020 18:58 UPPDATERAD 13.12.2020 20:35
– Om inte regeringen hjälper oss har vi ingen makt att rädda våra barn, säger Murja Mohammed, vars son tros ha förts bort av de beväpnade männen, till Reuters.
Polis ingrep i samband med angreppet, som tros ha skett i syfte att kidnappa elever för att kunna utkräva lösesumma. Vittnen uppger att flera elever förts bort, men många tros också ha flytt under attacken, som skedde i delstaten Katsina.
Nyhetsbyrån Reuters skriver att "hundratals" elever saknas. Nyhetsbyrån AFP har angett "flera" eller "många" saknade med hänvisning till lokala källor och nigerianska medier.
Enligt den nigerianska tidningen The Nation, som hänvisar till en genomförd räkning av skolans elever, saknas drygt 50 barn. Nyhetsbyrån AP skriver, med hänvisning till polisen, att omkring 400 elever saknas men att detta antal ännu inte fastställts.
Skolan uppges, beroende på källa, ha mellan drygt 600 och närmare 900 elever.
Militären ska i lördags ha lokaliserat angriparna i ett skogsområde och en eldstrid mellan militären och de misstänkta kidnapparna inleddes, enligt ett uttalande från president Muhammadu Buhari. Inga nya uppgifter har framkommit om den händelsen.
Uppgifter från nigerianska myndigheter och medier är ofta mycket osäkra. Inte sällan sprids direkt felaktig information på hög myndighetsnivå.

ANDRA LÄSER