År 2014 snöade det på midsommaren – Egil Green har haft koll på vädret i nästan 50 år

Ifall det blir över 25 grader på flera håll i Finland blir det den fjärde, varma midsommaren i rad. Det håller både väderentusiasten Egil Green och Meteorologiska institutet med om.

Egil Green visar hur han för statistik över vädret. Bilden är tagen 2017.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
23.06.2022 12:35 UPPDATERAD 23.06.2022 16:22
Den finländska sommaren är kort och semestern är ännu kortare, därför följer finländarna heligt med vad som väderleken utlovar.
Så gissar åtminstone Egil Green, pensionerad journalist och väderentusiast. Han har sedan 1974 fört statistik över vädret.
Han berättar att han väderintresse har sitt ursprung från skolan där de hade i uppgift att rita diagram över temperaturen.
I dag ritar han inte kurvor på ett diagram, utan använder sig av millimeterpapper för att dokumentera väderleken. Dessutom håller han på att överföra all statistik från de senaste 48 åren till Excel, så att informationen också finns elektroniskt.

Vilka värden tar du upp?

– Jag antecknar dagens maximi- och minimitemperatur, regnmängd och hur vädret varit, säger Green.
Temperaturerna mäts med hjälp av egen termometer och dessutom jämför han det med väderstationen vid Kvarnbackens skola.
Den lila färgen är en temperatur på runt fyrtio grader. I Finland förväntas en temperatur på runt 25 grader i södra delarna av landet.

Snö på midsommaren år 2014

Green berättar att det år 2014 snöade på vissa ställen på midsommaren. I Borgå var temperaturen mellan 5–17 grader. I år utlovas det i stället närmare trettio grader.
– År 1999 var temperaturen under midsommaren bland de högsta som någonsin mätts. I Ylämaa, nuvarande Villmanstrand mättes en temperatur på 32,5 grader, säger meteorolog Pauli Jokinen under Meteorologiska institutets vädertillfälle.
Den sommaren minns Green eftersom själva midsommardagen varit varm.

Finns det några andra midsomrar som sticker ut?

– Under 2000-talet är det två midsomrar som var speciellt heta: år 2019 och 2020, säger Green.
Midsommaren 2019 mätte Green en maxtemperatur på 28 grader på midsommarafton och 27 grader på midsommardagen. År 2020 var midsommarafton 28 grader medan temperaturen steg till 26 grader i Borgå.
– Dessa år var det varmt och vackert, till skillnad från andra somrar då det varit svalt och regnigt. År 2020 var det dessutom klar sol varje dag, vilket är ovanligt för midsommar, säger han.

Fjärde midsommaren med värmebölja

Green konstaterar att någon av midsommardagarna alltid har varit varma under de tre senaste åren. Meteorologiska institutet förutspår att årets midsommar också blir varm. En fjärde varm midsommar i rad är alltså det som förväntas.
– Under början av 1970-talet var det en liknande trend med fyra varma midsomrar i rad, säger Jokinen.
Högst chans eller risk för värmebölja är det i sydöstra Finland, eftersom ett högtryck från Sydeuropa sakta rör sig norrut. Under midsommaren kommer värmen sprida sig ända till norra och västra Finland.
– Vi kan konstatera att det här är sommarens första värmebölja som dessutom kommer att hålla i sig i ett par dagar efter helgen, eftersom högtrycket är starkt och rör sig långsamt, säger meteorolog Anniina Valtonen vid Meteorologiska institutet.
I och med värmen och det mestadels klara vädret råder varning för skogsbrand i flera delar av landet under helgen.
HBL ber ännu Green att granska hur midsommarvädret såg ut på 1970-talet.
– På midsommarafton 1976 var det mellan 9–19 grader och regn, på midsommardagen 8–17 grader och regn och dagen efter det var det lite vackrare väder men endast 10–18 grader, läser Green upp från sina 46 år gamla anteckningar.

Rättelse: Egil Green har antecknat väderleken i nästan 50 år, vilket nu har förtydligats i rubriken.

ANDRA LÄSER