Ryssland kräver betalt för gasen i rubel

Vi levererar gasen – men ni måste betala i rubel. Vladimir Putin kräver nu att gaskunderna i bland annat EU och USA köper rubel för att kunna betala sina gasräkningar.

Betala gasräkningen i rubel, kräver Putin. Arkivbild.
23.03.2022 16:08 UPPDATERAD 23.03.2022 16:30
Ryssland kräver nu att "fientliga länder", däribland USA, Storbritannien och de europeiska länderna, betalar för den gas de köper av Ryssland i rubel.
Enligt statliga ryska nyhetsbyrån Interfax har president Vladimir Putin tillkännagivit det nya valutakravet på onsdagen. Han har beordrat centralbanken att sätta upp en ordning för rubelbetalningarna.
Finlands största gasimportör Gasum har inte blivit kontaktad angående kravet på betalning i rubel. Gasum har ett avtal med statliga ryska Gazprom export och har inte hört någonting från den ryska motparten.
– Vi har ett avtal med Gazprom som är skrivet i euro, säger Olga Väisänen, direktör för kommunikation och samhällsrelationer på Gasum.
De flesta gasavtal med det Ryssland betraktar som "fientliga länder" är nu uppgjorda i dollar eller euro.
Putin har enligt Interfax också sagt att Ryssland kommer att uppfylla volymerna enligt gaskontrakten, ändringen består i att valutan nu ändras till rubel.
Nyheten om valutakravet kom just inför att USA och dess partnernationer förväntas presentera nya åtgärder för att säkra europeisk energisäkerhet och minska Europas beroende av rysk gas.
EU och USA jobbar på ett avtal för att säkra leveranser av amerikansk flytande LNG-gas för att minska behovet av den ryska gasen.
Genom att kräva betalningen i rubel tvingas gaskunderna att köpa rubel, och då bör den pressade ryska valutan stärkas.
Efter Vladimir Putins krav stiger priset på den europeiska gasen mer än 20 procent.

ANDRA LÄSER