Snyggt berättat och vämjeligt

Gnistrande skickligt berättat, och allt mer beklämmande ju mer man lyssnar. BBC:s The Ratline är en av höstens mest uppmärksammade poddserier.

Philippe Sands undersöker det mystiska försvinnandet av nazisten Otto von Wächter.

Intrigue: The Ratline kan höras på BBC Radio 4.

När den brittiska juristen Philippe Sands samlade material för sin magnifika bok Vägen till Nürnberg – om sina judiska släktingar, om deras nazistiska mördare och om domen över dessa – kom han i kontakt med Horst von Wächter, son till Otto von Wächter, guvernör för Tredje rikets Distrikt Galizien, i det som i dag är Ukraina.
Med Horst von Wächter som informant och ciceron söker sig Sands vidare i sitt ämne – folkmord, brott mot mänskligheten – och har, som en intressant spinoff på boken – gjort en podcastserie för BBC som heter The Ratline. "Råttlinjer" är benämningen på de flyktrutter undan rättvisan som efter andra världskriget bereddes för nazistiska och fascistiska krigsförbrytare av bland andra deras sympatisörer inom den katolska kyrkan.
En av de större råttorna var alltså Otto von Wächter, som flydde 1945, tillbringade tre år i alperna på gränsen mellan Österrike och Italien, och sedan dog i Vatikanen 1949, möjligen av förgiftning eller någon förgiftningsliknande sjukdom.
Hans flyktspår, visar det sig när Philippe Sands blir vän med sonen Horst, är inte svåra att följa alls. Hans hustru Charlotte visste hela tiden var hann fanns, de tillbringade nätter och ibland veckor tillsammans medan han höll sig gömd uppe i alperna, och de brevväxlade ivrigt och kärleksfullt. De breven har alltså Sands fått tillgång till, liksom en massa annat material. I ett skede spekulerar han över Horst von Wächters ambivalenta motiv att dela med sig av allt han har i familjearkivet. Horst vill rentvå sin far (!) från ansvar för morden på tiotusentals judar och polska medborgare, men kanske också på något sätt själv förstå sanningen.
Historien är grym, skickligt berättad, påkostat redigerad – det här är den sortens podcast som mest påminner om gammaldags omsorgsfullt gjord radiofeature med manus och regi. Det älskande äkta parets brev läses upp av Stephen Fry och Laura Linney. Sands är berättaren och intervjuaren som samtalar med Horst och de personer denna sätter honom i kontakt med, och som intervjuar experter på nazisträttegångarna för att utröna om Otto v W skulle ha haft minsta chans att inför domstol framstå som i någon bemärkelse oskyldig. (Svaret är nej.) Horst är Sands informationskälla och hjälpreda, bisarr, rörande och skrämmande i sin övertygelse om att hans far i grund och botten var en anständig människa. Alltsammans är gnistrande skickligt och njutbart berättat, i tio delar, och allt mera beklämmande ju mera man lyssnar. Självbedrägeri, skrupellös tjuvaktighet, iskall blodtörst och sentimental kärlek i en vämjelig blandning. Och därtill katolska kyrkan med alla sina nazisympatiserande präster.
ANDRA LÄSER