Anna-Lena Laurén: Putin behöver sina vänner mer än någonsin

Putin är i desperat behov att visa världen att han har vänner. Därför var den kinesiska president Xi Jipings tvådagarsbesök perfekt tajmat. Ryska statliga tv-kanaler visade bilder av besöket från morgon till kväll.

Rysslands president Vladimir Putin möter Kinas president Xi Jinping i Kreml i Moskva den 20 mars 2023. OBS! Bilden tillhandahålls av den ryska statliga nyhetsbyrån Sputnik, Lehtikuva har inte kunnat verifiera fotograferingstillfällets äkthet eller oberoende.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
20.03.2023 19:38 UPPDATERAD 23.03.2023 11:37
SANKT PETERSBURG Måndag morgon för jag barnet till skolan. Vi passerar bron över Karpovkanalen i Sankt Petersburg. Plötsligt får jag syn på en skrift på väggen vid en trappuppgång. Med svarta och röda bokstäver står det: ”Putin är en mördare”.
Den typens skrifter målas över snabbt i Ryssland. Med största sannolikhet har någon skrivit det efter att nyheten om att internationella domstolen i Haag har utfärdat en arresteringsorder på Vladimir Putin kablades ut i fredags. (På eftermiddagen är det redan övermålat.)
De statliga ryska tv-kanalerna har visserligen tigit om arresteringsordern. Men Ryssland är fortfarande inget slutet land. Den som har vpn eller följer oberoende ryska medier via Youtube har tillgång till samma information som resten av världen.

ANDRA LÄSER