Salonoja vill rädda Blues: "ingen mecenat"

Miljonären Jussi Salonoja förhandlar om att rädda konkurslaget Blues.

Jussi Salonoja är redo att ta över Blues.
Ishockey Esbos förhandlingar med utomstående finansiärer ledde ingen vart och därmed går Blues bakgrundsbolag i konkurs. Men det finns fortfarande en möjlighet att Blues spelar i ligan nästa säsong: Jussi Salonoja förhandlar med fordringsägarna och konkursboet om att ta över klubben och ligalicensen.
– Jag är redo att köpa Blues, säger Blues ex-ägare Jussi Salonoja.
– Men jag är inte villig att gå in och vara den som betalar räkningarna igen. Jag är beredd att vara med och skapa en organisation som är redo att kavla upp ärmarna och göra jobb för att få folk i hallen och sponsorer.
Det var arbetspensionsförsäkringsbolaget Elo och Skatteverket som begärde att Ishockey Esbo försätts i konkurs. De skulderna uppgår till cirka 900 000 euro, men totalt har Blues skulder på flera miljoner euro.
– Jag kan betala 1,8 miljoner euro. Det skulle vara ett förnuftigt belopp, säger Salonoja.
Läs: Salonoja är redo att betala så mycket som Blues ligaaktie är värd. Han vill inte ta över skulderna som hopats över bakgrundsbolaget under de senaste åren.
– Jag har följt verksamheten från sidan under de senaste åren och lite ändrat inställning. Jag tror det är möjligt att driva ett lönsamt ligalag i Esbo, men det kräver gemenskap och samarbete. Vi måste få juniorerna och föräldrarna med och titta på matcherna och engagera sponsorerna, säger Salonoja.
Under sina år som Blues huvudägare pumpade Salonoja in omkring 25 miljoner euro i laget. Varför är han redo att ta på sig Blues igen?
– Det gjorde kanske bra att följa situationen utifrån ett tag och se när någon annan försökte driva klubben. Det har skapat en tro att det finns gemenskap, fast det kanske inte gått att se i publiksiffrorna.
ANDRA LÄSER