Kommer Sveriges Natobeslut före Finlands? Det beror på hur lång debatten blir i finska riksdagen

Finlands och Sveriges ansökningar om Natomedlemskap kan behandlas samtidigt även om Sverige hinner lämna in sin ansökan först. Det är budskapet från utrikesminister Pekka Haavisto. Också talman Matti Vanhanen svarar att riksdagen måste få tid för debatten.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Ingemo Lindroos
12.05.2022 15:49 UPPDATERAD 12.05.2022 17:04
Den svenska regeringen kommer på måndag eftermiddag att fatta beslut om att lämna in en ansökan om medlemskap i Nato. Det rapporterar Expressen, med hänvisning till källor. Enligt den svenska processen räcker det med ett regeringsbeslut för att fatta beslut om att lämna in ansökan.
I Finland har statsledningen velat att riksdagen ska höras. Riksdagen samlas på måndag för att debattera frågan, och om det finns avvikande åsikter till utrikesutskottets betänkande så kommer riksdagen att rösta. Om många ledamöter önskar hålla anföranden så kommer omröstningen inte nödvändigtvis att ske på måndagen.
HBL frågar utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) om Finland och Sverige har planerat att hålla exakt samma tidtabell.
– Jag tror att vi är nästan i samma tidtabell. Förstås beror den finska processen på riksdagen och riksdagsdebatten. Det kan leda till att vi på måndag kan göra allting här i riksdagen, men vi måste också ge tid till riksdagsledamöterna. Om de vill debattera längre så är det också möjligt att debatten pågår på måndag kväll, och så vidare.

Är tanken att Finlands och Sverige Natoambassadörer lämnar in ansökan från båda länderna exakt vid samma tidpunkt?

– Det har varit en möjlighet, men förstås kan det hända att tidtabellen inte är exakt just densamma. Jag tror inte att det påverkar diskussionen med Nato, som kan ske senare under den kommande veckan. Det viktigaste är att vi ger tid till riksdagen här. Vi har valt den vägen, att vi har möjlighet att debattera och rösta i riksdagen, om det finns olika opinioner.

Har du samma uppfattning, att den svenska regeringen fattar beslut på måndag?

– Jag har inte (information) just nu, jag var senast i kontakt med utrikesminister Ann Linde för en eller två dagar sedan och vi diskuterade det inte så noggrant. Jag ska möta Linde på lördag kväll, eftersom vi då är inbjudna till Natos möte i Berlin. Det är förstås en möjlighet för oss att lite diskutera tidtabellerna.
Också talman Matti Vanhanen (C) svarar till HBL per sms, att tidtabellen är beroende av debatten i riksdagen på måndagen.
"Riksdagens tidtabell avgörs beroende på antal anföranden och längden på dem. Beslutet är historiskt och riksdagsledamöterna har rätt till sin åsikt, och till att på riktigt uttrycka sina argument före omröstningen", skriver Vanhanen, som svar i ett sms.

ANDRA LÄSER