Staten gick miste om tre miljoner euro – exceptionell brottshärva går till åtalsprövning

Den stora ekonomiska brottshärvan som nu går till åtalsprövning har likheter med organiserad brottslighet.

Polisen gjorde flera husrannsakningar och häktade misstänkta redan år 2017 i den exceptionellt stora brottshärva som nu går till åtalsprövning.
Centralkriminalpolisen har avslutat förundersökningen i ett exceptionellt stort fall av ekonomisk brottslighet. Ärendet går under brottsrubriceringar som grovt skattebedrägeri, grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri och grovt bokföringsbrott. Därtill utreds misstänkta fall av grov penningtvätt och mutförseelser.
Brotten misstänks ha skett inom nio olika företag mellan åren 2014 och 2017. Centralkriminalpolisen informerade om fallet 2017 när polisen utförde flera husrannsakningar. Samtidigt häktades flera misstänkta.
– Vi misstänker att företagen lät bli att betala alla skatter och arbetspensionsförsäkringsavgifter i anslutning till sin byggverksamhet. Företagen som är inblandade i brotten misstänks också för storskaligt utbetalande av svarta löner och för så kallad kvittohandel, alltså att skriva ogrundade räkningar till företag mot ersättning, säger utredningsledaren kriminalöverkommissarie Kai Käkelä i ett pressmeddelande.
De skatteförluster som staten har gått miste om i och med fallet uppgår till cirka 2 miljoner euro. Därtill har företagen låtit bli att betala arbetspensionsförsäkringsavgifter för cirka 1,1 miljoner euro.
– Förutom skatteförlusterna ska vi komma ihåg att den grå ekonomin förvanskar sund konkurrens och orsakar betydande ekonomisk skada och inkomstförluster för lagliga företag, säger Käkelä.
Under förundersökningen har cirka 100 personer hörts. Ärendet går nu vidare till åtalsprövning och 26 personer är misstänkta för brott. Fem av de misstänkta är i nyckelposition och misstänks ha agerat i stil med organiserad brottslighet.

ANDRA LÄSER