Gratinerad aubergine

Bakom namnet baba ghanoush döljer sig en användbar röra gjord på grillade auberginer. Den kan kryddas på olika sätt, men citron och vitlök ingår alltid.

Gratinerade auberginer med gott bröd och sallad är en lagom rätt att starta arbetsveckan med. Foto: TT
För 4 personer, 50 minuter
2 auberginer
1/2 msk salt
1 msk tomatpuré
1 krm socker
1 tsk vitvinsvinäger
2 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar
Att äta till:
1 dl färskriven parmesanost
1 msk hackad färsk timjan
blandade blad
bröd
Gör så här:
1. Klyv auberginerna på längden. Salta snittytorna och ställ åt sidan i 20 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skölj bort saltet från auberginerna och torka dem torra med hushållspapper. Sätt in dem med snittytorna uppåt i ugnen. Skeda ur köttet efter 15 minuter utan att skalen skadas.
3. Kör aubergineköttet, tomatpuré, socker, vinäger, citronsaft och pressad vitlök i matberedare med kniven monterad. Efter 20–25 sekunder tillsätt olivolja och kör några sekunder till. Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran i de tomma skalen. Toppa med hackad timjan och färskriven parmesanost. Gratinera några minuter och servera med blandade blad, timjan och bröd.

ANDRA LÄSER