75 euro betyder mycket – "Utan tillägget skulle vi ha förlorat mest"

Bild: Leif Weckström

75 euro mer i månaden ska alla föräldrar som studerar få i och med att regeringen inför ett försörjartillägg till studiestödet. Småbarnföräldern Christa Lempinen ser tillägget som ett viktigt steg för att ge jämlika möjligheter att studera.

Klockan är halv fyra och Christa Lempinen har precis hämtat sonen Ivar från dagiset i Esbo. Lempinen studerar första året på socionomlinjen vid Yrkeshögskolan Arcada och även hennes sambo är studerande. Vid sidan om studierna snurrar deras vardag runt den 1 år och 9 månader gamla sonen – ingen helt enkel kombination enligt många, allra minst ekonomiskt.

– Såklart är det mer komplicerat att leva som studerande med barn än utan. Men så svårt som många tror är det inte, anser Lempinen som inledde sina studier då Ivar var ett år gammal.

Få studerande klarar sig med enbart studiestöd och även i Lempinens familj kommer en del av inkomsterna från annat håll. Lempinens sambo är egenföretagare vid sidan om studierna och som barnfamilj har de också tillgång till det allmänna bostadsbidraget, vilket oftast är högre än bostadstillägget till studiepenningen.

Tajt studerandebudget

Lempinen poängterar att familjen utan sambons företag skulle ha det betydligt svårare. Med bara studiepenning som inkomst för två studerande föräldrar har en barnfamilj ungefär 600 euro att leva på i månaden, förutsatt att bostadsbidraget täcker hela hyran.

– Nog skulle vi överleva på den summan också tror jag. Men det skulle kräva att vi lever utan alla de bekvämligheter vi har nu. Och vi skulle tvingas lyfta en hel del studielån.

Hon betonar också att ett bra stödnätverk är livsviktigt.

– Har man inget sådant kan det bli väldigt tungt.

Tillsammans. Christa Lempinen tackar för att beslutsfattarna beaktar studerande föräldrar så att de kan tillbringa sin lediga tid tillsammans med barnen. Bild: Leif Weckström

Viktigt för jämlikheten

Trots att Lempinens familj lever i en ekonomiskt rätt trygg situation kommer försörjartillägget på 75 euro att vara till nytta även för dem.

– Inte är det ju precis så att vi har några extra pengar nu. 75 euro kan enligt någon låta som lite pengar men för oss känns det verkligen jättebra – vi kan satsa på lite bättre kläder åt Ivar eller ge honom någon upplevelse utöver det vanliga.

Lempinen betonar också hur viktigt beslutet är för att stödja studerandefamiljer med barn med tanke på studiestödsreformen som träder i kraft i höst. Då börjar alla studerande få det allmänna bostadsbidraget i stället för bostadstillägget och samtidigt sjunker studiepenningen.

– Utan det här tillägget skulle vi troligtvis ha varit de som mist mest.

Att fler studerande föräldrar med hjälp av försörjartillägget kanske slipper jobba så mycket vid sidan om anser Lempinen att är bra.

– Det är fint att se att studerande föräldrar beaktas av beslutsfattarna. Skulle jag behöva jobba vid sidan om studierna skulle jag mista viktig tid tillsammans med Ivar.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning