Förtvivlade kvinnor stoppas vid universitet i Afghanistan – uppmanar manliga studenter till bojkott

Omfamningar, klagorop och bittra tårar. Unga kvinnor stoppas från att komma in på universiteten i Afghanistan och förtvivlan sprider sig. – Vi känner oss som fåglar i en bur, säger 23-åriga Amini, som läste till sjuksköterska.

Beväpnade vakter hindrar kvinnor från att komma in på Kabuls universitet.
21.12.2022 15:11
Beväpnade vakter hindrade under onsdagen kvinnorna från att ta sig in på universitetsområdena i huvudstaden Kabul. Det bryska avvisandet kommer dagen efter att talibanerna utfärdat ett förbud mot högre utbildning för kvinnor, helt i strid med tidigare löften om att inte äventyra kvinnors rätt till högre utbildning.
Många av de portade kvinnorna, iförda obligatoriska huvuddukar, stod samlade i grupper och samtalade med varandra.

Har "förlorat allt"

21-åriga Setara Farahmand studerar tysk litteratur vid Kabuls universitet och är en av dem som sätter ord på förtrycket:
– De vill bara att kvinnor ska stanna hemma och föda barn. Det är allt, de vill inte att kvinnor ska göra någonting annat än det, säger hon.
Andra kvinnor talade om att ha "förlorat allt" den här dagen.

Svävade i ovisshet

På andra håll i landet försökte kvinnor ta in vad som verkligen hade hänt, och trösta varandra så gott det gick. I Kunduz befann sig studenten Amini, 23 år, som sökte stöd hos sina tre systrar när hon nåddes av beskedet via sociala medier.
– Vi kramade om varandra, skrek, grät och utropade 'varför händer det här oss?' säger hon till nyhetsbyrån AFP.
Andra kvinnor svävade länge i ovisshet om ifall förbudet verkställts.
– Min syster studerar datavetenskap... jag berättade inget för henne i går kväll. Jag vet att hon kommer att bli traumatiserad, säger en ung manlig juridikstudent som inte vill bli namngiven av rädsla för repressalier från talibanregimen.

Män protesterar

Manliga studenter har också uttryckt sin besvikelse. De har understrukit att förbudet mot kvinnor vid universiteten är ytterligare ett bevis för de illitterata talibanernas bristande kunskap, både om islam och mänskliga rättigheter.
I staden Jalalabad i östra Afghanistan bojkottade en grupp manliga studenter sina examinationer i protest mot beslutet.
Kvinnor sätter också sitt hopp till att män i allt större utsträckning ställer sig bakom dem, som i Iran där män anslutit sig till de protester som pågår mot regimen där och dess förtryck av kvinnor.
– Vi har inga jobb, vi kan inte ta oss någonstans, och vi kan inte lämna landet, säger en 29-årig kvinna som fram till nyligen studerade litteratur i Kabul.
Om talibanerna inte ändrar sig och tar tillbaka sitt beslut, måste de manliga studenterna bojkotta sina studier, anser hon.
– De måste också stanna hemma tills flickorna tillåts komma tillbaka.

FN och USA fördömer

Från både FN och USA kom fördömanden i skarpast tänkbara ordalag av talibanregimens agerande.
Talibanerna tog återigen makten i Afghanistan i fjol, i samband med att USA:s och Natos styrkor lämnade landet efter 20 års närvaro.

ANDRA LÄSER