Krogbranschen sur på regeringen – Marin ser fram emot bättre tider

Helsingfors matrestauranger får servera alkohol till klockan 19 och hålla öppet till 20 från och med torsdag, medan ölpubarna får servera till 18 och hålla öppet till 19. Restaurangbranschen protesterar och kräver att utskänkningen ska få pågå till 22.

Restaurangernas öppettider förlängs på Kristi himmelsfärdsdag. I Helsingfors och Åbo (bilden) får matrestauranger hålla öppet till klockan 20.
12.05.2021 16:00 UPPDATERAD 12.05.2021 18:09
Regeringen lättar på restriktionerna för restaurangernas öppettider. Från och med Kristi himmelsfärdsdag gäller olika regler för öppettider i olika delar av landet, beroende på det regionala epidemiläget. Begränsningarna av öppettider kan härefter ändras veckovis, beroende på hur epidemiläget förändras.
I Nyland som befinner sig i spridningsfasen gäller från och med torsdag att restauranger för vilka alkoholutskänkning är den huvudsakliga näringsgrenen får hålla öppet klockan 5–19 och servera alkohol 7–18. Inomhus får högst halva kundkapaciteten utnyttjas.
Restauranger som i första hand serverar mat får hålla öppet klockan 5–20 och servera alkohol 7-19. Inomhus får kundkapaciteten utnyttjas till högst 75 procent.
Det innebär en uppluckring med en timme, vilket är på tok för lite enligt restaurangbranschen. Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att regeringen är tvungen att framskrida försiktigt.
– Naturligtvis siktar vi på att epidemiläget ska bli bättre. Vi måste iaktta försiktighet när vi avvecklar restriktioner och följa upp läget, sade Marin på Ständerhusets trappa när regeringen samlades för att ta del av det senaste kring epidemin.
Överlag ser det rätt bra ut i och med att antalet nya coronafall har varit förhållandevis litet på sistone, plus att över två miljoner finländare har fått en första vaccindos.
– Vi hoppas kunna luckra upp och avveckla fler restriktioner till månadsskiftet, sade Marin.

Nej till karaoke

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets uppdaterade direktiv ska alla som besöker restauranger fortsatt sitta till bords. Det betyder till exempel att karaoke och dans fortsatt förbjuds.
Också på uteserveringar måste varje kund ha en egen sittplats och krögaren måste trygga tillräckliga avstånd mellan kunderna. På uteserveringarna får alla kundplatser utnyttjas.
Hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Mara kritiserar regeringen för att uppluckringen i öppettider är oansenlig i Nyland, Egentliga Finland och de andra regionerna som befinner sig i spridningsfasen. Förbundet menar att regeringen går mot smittskyddslagen i och med att epidemibekämpningen borde vara på nivå 2 för att så tuffa begränsningar ska få gälla.
Förbundet säger att varken Social- och hälsovårdsministeriet eller Institutet för hälsa och välfärd har besvarat dess fråga om hur risken för coronasmitta skulle öka om utskänkningen på krogarna fick fortgå till klockan 22 och öppettiden till 23.
"De här myndigheterna anser att stränga begränsningar i restaurangverksamheten är det nya normala", skriver förbundet i ett pressutskick och kräver att alla krogar ska få hålla öppet åtminstone till 23 och servera alkohol till 22.

Epidemiläget avgör när korken skruvas igen

I regioner i accelerationsfasen gäller klockan 5–23 som öppettid och 7–22 som utskänkningstid för alla restauranger.
I regioner på epidemins grundnivå, exempelvis Österbotten och Åland, gäller klockan 05–01 som öppettid och 7–24 som utskänkningstid.
I alla regioner i accelerationsfasen och på grundnivån gäller att krogar som i första hand serverar alkohol får utnyttja halva kundkapaciteten, matrestauranger 75 procent. Karaoke och dans är förbjudet inomhus.
Personalmatsalar undantas fortsatt från de här reglerna. Bensinmackar med matservering, restauranger på fartyg på internationella rutter och servering på flygplan undantas från bestämmelserna.

ANDRA LÄSER