SVT: Svenska IS-kvinnor på väg till Sverige

Fyra svenska kvinnor, som kopplas till extremistgruppen IS, ska tillsammans med sina barn vara på väg till Sverige, rapporterar SVT.

Två kvinnor i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Kvinnorna ska ha tagit sig från Syrien till Turkiet tillsammans med sina sammanlagt nio barn. Minst två av kvinnorna ska enligt källor till SVT ha smugglats ut från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.
Under de senaste två månaderna ska de ha suttit fast i Turkiet. Anledningen till att det dröjt är att att kvinnorna och barnen skulle dna-testas för att säkerställa att barnen verkligen är kvinnornas barn, enligt SVT. En av kvinnorna har också testats positivt för covid-19.
Enligt polisen ska kvinnorna utredas omedelbart och barnen tas om hand och få hjälp.
– Polis, Säpo, socialtjänst, Migrationsverket och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, säger Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, CVE, till SVT.
I slutet av maj anlände tre finländska familjer med sammanlagt nio barn från nordöstra Syrien till Finland. Familjerna hade tagit sig ut från den slutna delen av lägret i al-Hol på egen hand, men fått hjälp av finländska myndigheter då de tagit sig till turkiska gränsen.
ANDRA LÄSER