Highway 1 är ännu avstängd

År 2017 förstördes delar av Highway 1 när hårda vinterstormar orsakade häftiga jordskred. Reparationsarbetet fortsätter ännu hela sommaren 2018.

Nalle Valtiala
01.07.2018 07:00
Våren 2014 företog jag en cykelfärd längs Highway 1, från San Francisco till dess ändpunkt Dana Point, en bit söder om Los Angeles. Vägens sceniska värden är i högsta världsklass, men dess farlighet är inte heller att förakta. Vägen är smal och slingrig, i synnerhet i bergen. Om inte en cyklist blir träffad av en bil kan en plötslig stormvind förpassa vederbörande över ett brant stup. På utsatta ställen är också risken för ras närmast kronisk.
Inget av detta inträffade under min färd, men den 20 april 1983 drabbades vägen av ett enormt ras, strax norr om McWay falls, i Julia Pfeiffer Burns State Park, 37 engelska mil söder om Carmel. 2,7 miljoner kubikyard landmassor åkte ner i havet. Återuppbyggnaden och stabiliseringen av stranden tog enligt en pressuppgift närmare ett år, enligt en annan drygt ett år. Kostnaden uppgick till ca 120 miljoner dollar – mer pengar på den tiden än i dag. Kostnaderna för bortfall på grund av utebliven turism är svårare att beräkna, men avstängningen av USA:s vackraste väg för tolv månader är no laughing matter.
I våras cyklade jag på nytt längs Highway 1, men den här gången från dess norra startpunkt i Leggett till San Francisco. Under färden hade jag anledning fundera över vad som kunde ha hänt om jag den 18 mars i fjol rullat över Pfeiffer Canyon Bridge. Bron finns i samma trakt som McWay Falls, eller rättare fanns, för ovannämnda datum upphörde den plötsligt att existera. Sedan oktober är den visserligen återuppbyggd, men för turismen i det magiska Big Sur gick hela säsongen förlorad.
Nu fungerar den biten av vägen igen normalt, men på ett annat avsnitt, 25 mil söder om bron, från en punkt strax norr om Salmon Creek till en punkt strax söder om Gorda, är Highway 1 avstängd. År 2017 rasade hårda vinterstormar längs kusten. De underminerade Pfeiffer Canyon Bridge och tidsinställde sluttningen vid Mud Creek nära Ragged Point till den 20 maj i fjol. Ett 40 fots lager av sten och jord rutschade ner i havet, motsvarande mer än 5 miljoner kubikyard eller 75 acres markyta. Det avbrottet blev längre. Vid Mud Creek fortgår ännu arbetet för fulla muggar. Caltrans har gett löfte om att vägen åter ska vara farbar senare i sommar eller i september.
Långsamt ljusnar himlen över Highway 1. Fram till nästa vinterstorm.

ANDRA LÄSER