Kraftig åskfront rev loss hustak i Karis

Vindbyar på uppemot 40 meter i sekunden plågade västra Nyland under natten till måndag. Värst drabbades Hangö, där ett flertal hustak revs loss.

Stormen rev loss plåttak i Karis och ruskade om Hangö under natten.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
17.10.2022 07:49 UPPDATERAD 17.10.2022 12:23
En oförutsedd åskfront drog in över Finlands sydkust natten mot måndag. En vindby på 39,2 meter i sekunden uppmättes vid Hangö udd – vilket kan vara den starkaste vindstyrkan som någonsin uppmätts där.
Även i östra Nyland blåste det hårt. På Emsalö i Borgå uppmättes vindbyar på över 32 meter i sekunden.
Vid midnatt twittrade Meteorologiska institutet att ”en kraftig åskfront närmar sig Finland västerifrån”, och att byig vind på över 35 meter i sekunden kan förekomma i fronten.
Räddningsverket i västra Nyland hade hela 110 uppdrag över området från Esbo i öst till Hangö i väst. De flesta inträffade mellan midnatt och klockan 3 på natten och handlade om att röja träd som fallit på vägar, fordon, gårdar och telefon- och ellinjer. De flesta av dem hade förts bort innan morgontrafiken kom i gång.
– Utöver hård vind förekom det kraftiga regn och åskfronter. Vi har sett sådant här förr, det motsvarar en lite kraftigare höststorm, säger räddningsverkets presstjänst till HBL.
Den mest anmärkningsvärda olyckan skedde i Karis, där hundra kvadratmeter plåttak lossnade från ett bostadshus och blev hängande över huskanten. Den undre delen av taket förblev ändå helt och därför undvek huset vattenskador.
Räddningsverket påpekar att det är markägarens uppgift att röja undan träd som fallit, om det inte orsakar någon fara. Om någon eller något däremot riskerar skada ska man ringa nödnumret 112.

Mojnar utmed dagen

Efter att nattens åskfront rört sig vidare österut klarnar vädret i södra Finland upp mot eftermiddagen, säger jourhavande meteorolog Tuukka Keränen vid Meteorologiska institutet.
– Det förekommer enstaka regnskurar på måndag och tisdag, men generellt ser det ut att bli uppehållsväder fram till fredag, säger han.
Vaknade du till stormen?
Var du ombord på en båt eller hade ett träd fallit på din gård? Vi på HBL tar gärna emot mer uppgifter om den kraftiga åskfronten. Fyll i formuläret nedan för att nå redaktionen. 

ANDRA LÄSER