FN:s säkerhetsråd överens om kärnvapen

FN:s säkerhetsråd är överens. Arkivbild.
01.12.2022 07:22
FN:s säkerhetsråds 15 medlemmar röstade unisont för att fortsätta att pressa alla länder att implementera en resolution för att förhindra att massförstörelsevapen hamnar i orätta händer.
Den kommitté som övervakar resolutionen från 2004 får också mandat att fortsätta med sitt arbete till 2032. Resolutionen innebär att FN:s medlemsländer ska anta lagar för att förhindra att exempelvis terrorister lägger vantarna på kärnvapen, kemiska vapen och biologiska vapen. Den kräver också att länderna övervakar sina gränser för att upptäcka och förhindra att vapen och vapendelar sprids.
Säkerhetsrådet säger i resolutionen att man är djupt oroad över att terrorister och andra icke-statliga aktörer, som korrupta forskare eller personer på svarta marknaden, ska kunna anskaffa, utveckla eller handla med vapnen.
Det är inte sällan som säkerhetsrådet har svårt att enas. Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzija säger att resolutionen från 2004 är fortsatt relevant och konstaterade att medlemmarna i rådet haft en konstruktiv inställning och varit flexibla i arbetet med den.

ANDRA LÄSER