Dilma Rousseff kämpar för överlevnad

I ett sista försök att stoppa den hotande riksrättsprövningen har Brasiliens president Dilma Rousseff träffat kongressledamöter för att försöka övertyga dem att rösta nej.

"Kuppförsök". Presidenten Dilma Rousseff anklagas av kongressledamöter för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker, men bakom det stora missnöjet med regeringen ligger även den ekonomiska krisen och den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras. Rousseff kallar rättsprövningen för ett kuppförsök.
17.04.2016 18:21 UPPDATERAD 17.04.2016 18:27
Det brasilianska underhuset ska i eftermiddag rösta om president Dilma Rousseffs ska ställas inför riksrätt. Om senaten också röstar för kravet kan det leda till att hon tvingas lämna presidentposten redan i maj.
Oppositionen behöver 342 röster för att skicka frågan vidare till senaten. Enligt två dagstidningar har hennes motståndare redan säkrat 347 röster för att hon ska ställas inför riksrätt.
De vill döma en oskyldig kvinna och behålla korruptionen

Kämpade in i det sista

Efter att ha ställt in ett utannonserat tal valde hon i stället att ägna kvällen före omröstningen till att träffa kongressledamöter, i ett sista försök att få dem att rösta mot riksrättsprövningen.
– Hon kommer att stanna (i residenset) för de sista förhandlingarna inför söndagens omröstning, sade en av hennes rådgivare.
Presidenten anklagas för att ha dolt underskott i statsbudgeten genom att föra över pengar från statliga banker, men bakom det stora missnöjet med regeringen ligger även den ekonomiska krisen och den stora korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Nya processer hotar

– Om denna inte godkänns, så kommer en annan riksrättsprövning läggas fram. Det här kommer att fortsätta, säger kongressledamoten Mauro Pereira, från Dilma Rousseffs koalitionspartner PMDB, som uppmanat sina medlemmar att rösta ja till att ställa presidenten för riksrätt.
Dilma Rousseff anklagar sina motståndare för "kuppförsök" och svär sig fri från anklagelserna.
"De vill döma en oskyldig kvinna och behålla korruptionen", skrev presidenten i en krönika i dagstidningen Folha de Sao Paulo på lördagen.

Riksrättsprocessen mot Rousseff

Klockan 18 i kväll inleds en omröstning i parlamentets underhus om president Dilma Rousseff ska ställas inför riksrätt.
Rousseffs motståndare behöver två tredjedelars majoritet, 342 av 513 ledamöters röster, för att skicka fallet vidare till en avgörande omröstning i senaten.
Där krävs en enkel majoritet, i en omröstning som väntas kunna hållas i maj, för att besluta att fallet tas vidare till en slutlig riksrätt.
Om så blir fallet har senaten 180 dagar på sig att genomföra rättegången. Under tiden stängs Rousseff av och vicepresidenten Michel Temer träder in som tillfällig president.
Om Rousseff fälls träder Temer in som president till nästa ordinarie val som planeras att hållas 2018.
För att hon ska fällas krävs två tredjedelars majoritet, minst 54 senatorer.
Om färre än 54 senatorer röstar för att fälla henne återfår Rousseff presidentposten.

ANDRA LÄSER